Herman Lindqvist: Vad KAJ säger om svenskarna – och vår historia
Med sång- och humorgruppen KAJ har landskapet Österbottens namn blivit aktuellt i Sverige. Grabbarna kommer från lilla Vörå som är en av de mest svensktalande kommunerna i Finland. Ljuset har ofta kommit från Österbotten till det svenska riket.
Den österbottniska dialekten har hörts på Stockholms gator sedan medeltiden. Under 1700-talet var det riksdagsmän från Österbotten som drev igenom de stora ekonomiska och politiska reformerna i Sverige som exempelvis den berömda tryckfrihetsförordningen, den modernaste i Europa, och många andra demokratiska reformer.
Finland har en enda officiellt utnämnd nationalskald, Johan Ludvig Runeberg från Jakobstad i Österbotten. Han skrev bland annat nationalsången “Vårt land” men han skaldade på svenska för han kunde inte skriva på finska. Runebergs diktverk “Fänriks Ståls sägner” skildrar kriget 1808 – 1809 då Sverige förlorade Finland, i det verket finns både “Vårt land” och “Björneborgarnas marsch” (vissa förknippar kanske den med Kjell Sundvalls polisfilm I lagens namn med Sven Wollter).
KAJ sätter ljus på Österbotten
Krigets största slag utkämpades vid Oravais i Österbotten. Historikern, författaren och sagoberättaren Zacharias Topelius var från Nykarleby i samma landskap. Han skrev “Fält- skärns berättelser” som dramatiskt skildrar en lång period av vår gemensamma historia.
Strömmen från Österbotten till Stockholm upphörde aldrig. I modern tid kom exempelvis förre riksbankschefen Stefan Ingves från Närpes i Österbotten, skådespelerskan Stina Ekblad från Solf, nära Vasa.
Den svenska som talas i Österbotten, till exempel i Närpes, är mycket gammal och nästan en egen dialekt, ungefär som älvdalska i Dalarna. Det finns många andra påminnelser om vår gemensamma historia i Österbotten. Jakob i Jakobstad var Jakob De la Gardie, staden Vasa fick sitt namn av Vasa-kungen Karl IX, Brahestad av greve Per Brahe d.y. och Kristinestad av drottning Kristina.
KAJ påminner om vår historia med Finland
Om man tittar på kartan kan man undra varför Österbotten, som ligger längst västerut i Finland heter Österbotten, medan Västerbotten i Sverige ligger i östra Sverige.
Det är naturligtvis också en påminnelse om den sju hundra år långa gemensamma tiden då Sverige och Finland var samma land. Då kunde man på den svenska kartan se att Österbotten låg vid det svenska Bottenhavets östra kust och Västerbotten vid den västra. På den tiden fanns det ingen riksgräns mellan Sverige och Finland eftersom det var samma land. Den ritades första gången 1809.
Foto: TT