Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Johan T Lindwall: ''All kärlek till dig, Kate!''

13 maj, 2024, 10:24 
johan t lindwall om prinsessan kate
Svensk Dams chefredaktör och kunglighetsexpert Johan T Lindwall reflekterar över tillståndet i det Brittiska Kungahuset efter cancerbeskedet från Kate Middleton.
Annons

Vi tyckte att vi hade det jobbigt i det svenska kungahuset 2010. Men i jämförelse med det som nu sker i Storbritannien var det ingenting. En hel kunglig värld lider nu med Kate och resten av den brittiska kungafamiljen.

Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljenBrand logo
Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljen

Ni minns säkert det kungliga året 2010. Det som skulle bli glädjens år med kronprinsessan Victorias bröllop blev ju något helt annat. Skandalboken om kungen och framförallt Madeleines brutna förlovning la sig som ett vått täcke över hela året. Där och då tyckte vi, i lilla konungariket Sverige, synd om oss själva. Men nu när allt sker i Storbritannien framstår det som hände i Sverige som ganska fjuttigt. Ni som har följt nyhetsrapporteringen från det brittiska kungahuset har fått ta del av den ena tråkiga nyheten efter den andra. Med tanke på de två stora sjukdomsbeskeden som har kommit på sistone framstår Harrys osämja med resten av familjen som ganska oväsentligt. Jag kan ärligt tycka att svensk media faktiskt har varit rätt usla på att ge en heltäckande nyhetsuppdatering om brittiska kungahuset.

Annons

Alltid när det händer stora saker i den kungliga världen brukar jag sätta upp fingret i luften för att känna av hur stort detta är – just nu. Med den här gången har det inte behövts. De kungliga nyheterna från Storbritannien är världsnyheter som kommer att gå till historien. Kates plötsliga frånvaro är väl det som har engagerat allra mest. Var är hon? Hur mår hon? Nu vet vi. Kate är sjuk. Och att döma av videon, som hon själv släppte, skulle jag säga att hon är väldigt sjuk. Jag har aldrig tidigare sett henne så smal och tunn. Samtidigt kämpar Charles med sin cancer och William ska ta hand om en familj och ett helt konungarike.

Allt medan Harry sitter på andra sidan Atlanten och för sin egen lilla variant av ett kungligt gerillakrig– ivrigt påhejad av en kvinna vars namn börjar på M. Nu hoppas en hel värld att detta ska gå vägen för både Kate och Charles. De senaste veckorna har flera okända personer stoppat mig på gatan. Alla med samma fråga: Hur mår Kate? Jag vet inte, men jag vet en sak: All kärlek till Kate. Det kommer både hon och Charles behöva.

Annons