Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Johan T. Lindwall: ''Ett sagolikt bröllop utan dess like''

03 jun, 2024, 10:30 
Svensk Dams chefredaktör och kunglighetexpert Johan T. Lindwall blickar tillbaka på det vackra bröllopet mellan prins Nikolaos av Grekland och hans prinsessa Tatiana Blatnik.
Annons

Det var som en scen hämtad ur filmen Mamma Mia! Ett sagobröllop ute i Medelhavet på paradisön Spetses. Men säg den saga som varar för evigt. Jag var på sagobröllopet i augusti 2010 och upplevelsen går att beskriva med ett ord: FANTASTISK! Egentligen skulle prins Prins Nikolaos av Grekland och hans blivande prinsessa Tatiana Blatnik gift sig redan i juni samma år, men de var tvungna att skjuta på det av en anledning: Victoria och Daniel.

Här är Europas nästa kungar & drottningarBrand logo
Här är Europas nästa kungar & drottningar

Det här var ju året då även svenska kronprinsessan fick sin drömprins och det blivande grekiska brudparet fick snällt vänta på sin tur. Vi som var där minns en fest utan dess like och ett oerhört snyggt och charmigt brudpar. Kvällen innan bröllopet var det en fest på en lokal grekisk taverna som lär gå till historien som en av de mest högljudda kungliga festerna någonsin. Jag hade sedan tidigare haft förmånen att framförallt träffa Nikolaos vid ett flertal tillfällen. Vi hade setts på flera tillställningar i Sverige, då han har flera nära svenska vänner. Ellen Dinkelspiel, tidigare Stendahl, är en av de som står grekiske prinsen nära genom hans vänskap med Ellens pappa Johan Stendahl. Nikolaos och Tatiana står även svenska kungahuset nära. Tatiana räknas som en av prinsessan Madeleines nära väninnor.

Annons

När Madeleine gifte sig var det grekiska paret självklara gäster, liksom på Victorias och Carl Philips respektive bröllop. 2010, på ön Spetses, var kronprinsessan där med sin Daniel och även Carl Philip och Madeleine var på plats. Ett sagobröllop utan dess like, vi som var med på festen var övertygade om att det här var Europas nya mest stiliga kungliga par – vid sidan av kronprinsessan Victoria och Daniel. Det roliga i sammanhanget var att genom åren hade Victoria och Nikolaos flera gånger kopplats ihop som ett kungligt par.

I min bok Victoria: Prinsessa och mamma beskriver jag ett av de mest intensiva ryktena som uppstod efter det norska kungaparets 60-årsfirande. Victoria kom då till festligheterna ihop med prins Nikolaos av Grekland: ”Hon kom med reguljärflyg till Trondheim i sällskap med unge prins Nikolaos, näst äldste sonen till grekiske exilkungen Konstantin. Redan tidigare hade Nikolaos kopplats ihop med Victoria. I tidningarnas värld, och då framföralltför veckotidningarnas glossiga omslag, var de ett drömpar. Han, ogift prins, utan möjlighet till egen tron. Hon, ogift kronprinsessa, med egen tron. Vilket par de skulle kunna bli! När de klev i land tillsammans gick det ett sus bland alla fotografer. Dagen efter hamnade norska födelsedagsparet, Sonja och Harald, i skymundan i alla tidningar. Det var Victoria och Nikolaos som var de stora rubrikerna.”

Men där och då på ön Spetses kunde ingen ta miste på hur mycket kärlek som fanns mellan Nikolaos och Tatiana. Kärlek för evigt, trodde de flesta. Men så blev det inte. När nu beskedet kommer om deras skilsmässa är det många som förvånas. De verkade ju vara det perfekta paret. Nu är Madeleine en av dem som får trösta.

Annons