Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Johan T Lindwall: ''Vi har ett nytt skinande kungapar!''

29 jan, 2024, 08:12 
Tronskifte danmark Johan t lindwall krönika
– Ingen kommer i närheten av danska Frederiks och Marys karisma och utstrålning, konstaterar Svensk Dams chefredaktör och kunglighetsexpert Johan T Lindwall.
Annons

Jag älskar det här! Tänk om vi kunde ha en sådan här kunglig yra oftare. Nu väntar jag på nästa tronskifte. Men inte hos oss. Ska du tjata om vår kung igen? Nej, det ska jag inte. Men jag kan bara konstatera att tronskiftet i Danmark är nog bland det mest uppfriskande på väldigt länge. Tittade ni? Eller var ni till och med på plats?

Johan T Lindwall på världspremiären av The Crown: ”Detta är fantastiskt!”Brand logo
Johan T Lindwall på världspremiären av The Crown: ”Detta är fantastiskt!”

Jag skulle gärna ha varit på plats i Köpenhamn, men uppdrag i Sveriges Radio, SVT och TV4 gjorde att jag var tvungen att följa tronskiftet på håll. Vilken fest vi fick vara med om. Vad var bäst? Jag säger bara tre saker: Tårarna. Kyssen. Valspråket. Det var så uppenbart att Danmarks nye konung inte hade räknat med den respons och kärlek som folket öste över honom. När han kom ut på balkongen och mötte jublet blev det för känslosamt för Frederik. Tårarna började rinna och hemma framför tv-sändningen gick det både en och en annan rysning. När Frederik sedan höll sitt valspråk utbrast jublet igen: ”Förbunden, förpliktigad – för kungariket Danmark”. Wow, vilket valspråk. Kort och enormt tydligt. Ingen kan missuppfatta Danmarks nye kung och vad han vill göra framåti sitt nya ämbete.

Annons

När sedan landets nya drottning Mary fick en kyss inför folkmassan exploderade det igen. Det som nu sker i Danmark kommer det att smitta av sig på andra kungahus? Aldrig, säger en del av experterna. Nja, säger jag. Minns ni vad drottning Margrethe sa en gång i tiden? ”Jag kommer aldrig sluta röka och jag kommer aldrig att abdikera!”. Ja, vad hände? Margrethe slutade röka – faktiskt tack vare vår kung. Och till slut valde Margrethe också att abdikera.

Jag har skrivit om det tidigare: Nej, jag tror inte att kungen kommer abdikera. Inte i Sverige, men i Norge. Kung Harald har haft en vacklande hälsa och jag tror inte att det är omöjligt att han tar beslutet att få njuta av lite pension och lämnar över till sonen Haakon och svärdottern Mette-Marit. Då kommer det bli en ny kunglig folkfest. Men det är inget som kommer att skyndas fram och jag tycker inte att vi ska bli för giriga.Förresten, ni ser att vi skriver lite överallt att det var en kröning. Vi vet. Det var ingen kröning i den formella meningen. Det var ett tronskifte. I Storbritannien var det en formell kröningav Charles. Frederik var ett tronskifte.

Annons

Men vet ni vad? Vi skriver kröning ändå. Varför? För att det känns pampigare och kröning är ju precis vad vi tänker på när vi minns tillbaka på magiska söndagen i Köpenhamn. Nu ska vi njuta av det vi fick uppleva i Danmark och önska det nya kungaparet ett stort lycka till. Jag är övertygad om att de kommer att göra ett fantastiskt arbete ihop och en annan sak som är säker: Frederik och Mary kommer – utan tävlan – bli världens mest starka och skinande kungliga par. Inga kommer vara i närheten av deras karisma och utstrålning. Men en dag kommer de att petas ner från den tronen.Av vilka? En ledtråd: De bor på Haga.

Annons