Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Johan T Lindwall: ''De är verkligen bästa vänner''

28 maj, 2024, 10:30 
Kronprinessan Victorias vänskap med Prins Haakon
''Fram tills denna dag visste jag självklart genom alla mina års bevakning av Victoria att hon stod Frederik och Haakon nära, men där och då blev det så uppenbart: De är verkligen bästa vänner.'' Det skriver Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall i sin senaste krönika.
Annons

Jag kommer aldrig glömma paniken i Victorias ögon. Här var hon på Grönland och samtidigt blev hennes Daniel akut njuropererad hemma i Sverige. Men det var där som jag insåg för första gången den unika relationen kronprinsessan har och alltid kommer att ha med Frederik av Danmark. Vad pratar jag om? Har jag blivit helt virrig? Vad har detta med det nyss inkomna danska statsbesöket att göra? Frågar ni mig? Allt, säger jag då!

Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”Brand logo
Johan T Lindwall om Daniels efterlängtade 50-årsfest: ”Nu är det dags!”

Ni som kan er kungliga historik vet vad som hände där och då i maj 2009: Daniel, då Westling, tvingades akut att byta njure och hans Victoria var långt från hans sjukhusbädd. Nu var det inte så att Victoria frivilligt valde att lämna Daniel. Det var faktiskt han som krävde det när det visade sig att hans operation skulle sammanfalla med en stor polarexpedition som Victoria skulle göra med kronprins Haakon av Norge och kronprins Frederik av Danmark, i dag kung av Danmark. Om Victoria ställde in sin så viktiga resa skulle kanske hans operation avslöjas och allt fokus skulle vara på honom. Nu lyckades inte hovet hålla transplantationen hemlig och jag kastade mig på första bästa plan mot Grönland. Det var dit Victoria skulle komma med sin polarexpedition.

Annons

Jag minns detta så väl för det var pingst hemma i Sverige och när jag landade på militärbasen I Kangerlussuaq var det kallt – rejält kallt. Efter att ha väntat i två dygn kom kronprinsessan med Frederik och Haakon till militärbasen. Jag tror aldrig att jag någon gång tidigare eller efter sett dem så avväpnade och ärliga. Frederik förklarade för mig att de hade uppmuntrat Victoria att avbryta expeditionen och åka hem till Daniel. Men hon hade vägrat. Hon hade ju gett sitt löfte till Daniel. Fram tills denna dag visste jag självklart genom alla mina års bevakning av Victoria att hon stod Frederik och Haakon nära, men där och då blev det så uppenbart: De är verkligen bästa vänner för resten av livet.

Frederik berättade för mig att han och Haakon hade i två dygn peppat Victoria. Pratat i timmar med henne. Mellan raderna förstod jag att det hade varit många stunder av tårar, men de fanns där för henne och det var det absolut viktigaste.

Att nu se Frederik, Danmarks nye kung, i Sverige tillsammans med kronprinsessan gjorde mig glad. Det var två bästa kompisar som återförenades igen och för Frederik var det självklart att hans första statsbesök skulle gå till Sverige – allt för att hedra vår sittande konung, men också för att visa Victoria: Du är min bästa tjejkompis för resten av livet! Ingen betvivlar honom. För resten av livet. Det är stort. Enormt stort.

Annons