Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Kronprinsessan Victorias vågade lyxklänning – detaljen som chockar alla

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria förvånade alla med sitt val av klänning.
Victoria på uppdrag i hästväg!
0:30

Efter reklamen: Victoria på uppdrag i hästväg!

(0:30)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria är en kunglighet med stil. Det är sedan gammalt.

Och Victoria sparade inte på modekrutet när Kungliga Vitterhetsakademien hade sin högtidssammankomst. Vår framtida drottning bar en strålande vacker blå tyllklänning med ett diskret men ändå vågat dekolletage. Men visste kändes kreationen väldigt bekant?

Kronprinsessan Victoria väcker uppmärksamhet med sin klänning

Drottning Letizia

Drottning Letizia i sin blåa tyllklänning från H&M.

Låt oss gå tillbaka några månader. Det spanska kungaparet kung Felipe och drottning Letizias var då på statsbesök i Sverige. Deras första officiella dag i Stockholm avslutades på ett högtidligt vis med bankett i matsalen Vita havet, som tillhör slottets festvåning.

Inför en sådan här galamiddag lämnas ingenting åt slumpen och den spanska drottningen bar till och med en tyllklänning från H&M för att hylla Sverige. Kronprinsessan Victoria var lika vacker hon i prinsessan Sibyllas akvamariner och en mönstrad klänning från favoritdesignern Frida Jonsvens.

Men tyllklänningen som Letizia var alltså av samma modell som den Victoria iklädde sig för Kungliga Vitterhetsakademiens sammankomst! Det här är något som Damernas Världs skarpa skribenter noterade.

"Det är inspirerande att se att båda kungligheterna visar hur man kan sätta sin personliga prägel på ett plagg. Letizia bär klänningen med fyllig underkjol så blir kjoldelen blir klassiskt utställd (samt massor av juveler då bankett-etiketten kräver detta), medan Victoria bär den i en mer avslappnad stil utan utställd underkjol", skriver Damernas Värld.

Vad är Kungliga Vitterhetsakademiens högtidssammankomst?

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria i samma modell!

Det var alltså drottning Lovisa Ulrika (gift med kung Adolf Fredrik som numera är mest omtalad för att han enligt legenden ska ha ätit ihjäl sig på semlor) som instiftade Kongl. Swenska Witterhets Academien den 20 mars 1753.

LÄS MER: Därför ska du aldrig bjuda kungen på semla!

I dag, 269 år senare, främjar och finansierar Vitterhetsakademien forskning inom humaniora, samhällsvetenskap och kulturmiljövård och vid den årliga högtidssammankomsten, som alltid äger rum den 20 mars till minne av instiftandet, delar man ut priser, belöningar och medaljer till förtjänta forskare.