Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nu kan det avslöjas: Därför ska du inte bjuda kungen på semla!

04 mar, 2019, 17:00 
Fastlagsbulle. Eller semla. Kärt barn har många namn. Men kungen hör inte till fanklubben!
Annons

Gissa om vi svenskar kommer att sätta i oss många fastlagsbullar på fettisdagen… Eller, ja, inte precis alla. För i kungafamiljen finns det en som gärna avstår…

Kungen gillar inte semlor.
Inte kungens favoritbulle.

Det är nämligen så att bjuder du Hans Majestät konungen på en semla så kommer han garanterat att vänligt men bestämt tacka nej.

Semlor? Tack men nej tack säger kungen.
Semlor? Tack men nej tack säger kungen.
Kungen gillar inte semlor.

Detta avslöjade han för Svensk Damtidning när vi intervjuade honom och drottning Silvia i samband med att utställningen om den första Bernadottekungen Karl XIV Johan öppnade i somras.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund intervjuar kungaparet.
Det var under den här intervjun som vi pratade om fastlagsbullar!

– Jag brukar aldrig svara på några frågor om vad jag gillar för maträtter, för då får jag bara den den rätten vart jag än kommer, sa kungen med glimten i ögat.

– Så skriv inte att jag älskar semlor. För det gör jag absolut INTE!

Kungen gillar inte semlor, berättar han för Svensk Damtidning.
Kärt barn har många namn: Semla, fastlagsbulle eller hetvägg, som semlan brukar kallas när den äts tillsammans med varm mjölk.

Men för er andra semmelälskare så bjuder vi här på historien om den famösa semlan som bidrog till att vår svenske 1700-talskung Adolf Fredrik trillade av pinn på fettisdagen den 12 februari 1771. Men framför allt så framkallades Adolf Fredriks slaganfall av den enorma måltid, bestående av ostron, hummer, surkål och just hetvägg som han satte i sig den dagen.

När kungaparet bjuder på kaffe på Kungliga slottet brukar det bjudas på gammaldags småkakor.
Garanterat semmelfritt på Kungliga slottet, i alla fall om kungen får bestämma. Till kaffet brukar det bjudas på något så trevligt som gammeldags småkakor:
Minst tre sorters kakor på kungens kaffebord!
Minst tre sorter på kungens kaffebord!

Läs mer:

Foto: TT, Stella Pictures, Helena Wiklund

Annons