12 galaklänningar vi glömt att prinsessan Christina burit

14 dec, 2019, 17:00 
AvJohanna Lejon
Prinsessan Christina
Prinsessan Christina är kungafamiljens dolda stilprinsessa. En stilsäker kvinna som ibland hamnat lite i skymundan. Vi har samlat 12 foton som visar Christina i en rad vackra galaklänningar!
Annons
Det här är Hagasessorna
Det här är Hagasessorna

SOM vi saknade prinsessan Christina på årets Nobelfest. Inte minst för hennes kläder! Prinsessan Christina har alltid varit riktigt stilsäker, inte minst i festsammanhang. Dock har hon ibland hamnat en smula bortglömd, bakom drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

Christina Louise Helena, född 1943, är prins Gustaf Adolfs och prinsessan Sibyllas yngsta dotter.

Christina avlade studentexamen vid Franska skolan 1963. Därefter studerade hon vid Radcliff College i Cambridge, USA, och efter hemkomsten konsthistoria vid Stockholms Universitet. Hon arbetade på UD:s informationsbyrå i ett och ett halvt år.

Christina gifte sig 1974 med direktör Tord Magnuson. Paret har tre barn: Gustaf, född 1975, Oscar, född 1977 och Victor, född 1980.

För tre år sedan debuterade Christina som författare med boken Dagar på Drottningholm och nu, 2020, kommer hennes andra verk. Den här gången skriver Christina om en släkting, som hon aldrig fick chansen att lära känna. Prinsessan har gjort en bok om sin farmor Margareta. Gustaf VI Adolfs första hustru som bara blev 38 år gammal.

Annons

Prinsessan Christina har sökt i de privata familjearkiven efter svar. Hon har gått igenom brev, fotoalbum och dokument och rest till sin kusin drottning Margrethe i Danmark för att få veta mer. I Hon kallades Daisy ger hon liv och färg åt en öppen och mångsidigt begåvad engelsk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige.

Prinsessan Christinas snygga feststil

Men, åter till Christinas säkra stil! Då det kommer till fest gillar prinsessan Christina glitter och färg. Vi har samlat ett antal bortglömda bilder som visar några av hennes snyggaste klänningar!

1956. Prinsessan Christina hos fotografen, 13 år gammal.

Annons

Prinsessan Sibylla med dottern prinsessan Christina på galaföreställning för Ungerns barn. 1957.

1960. Prinsessan Christina inför sin egen bal, som kungaparet gav för henne på Drottningholm.

Prinsessan Christina i förtroligt samtal med prinsessan Benedikte av Danmark. 1960.

Annons

Prinsessan Christina på en fest, 1962.

Prinsessan Christina, porträtt ute på Solliden på Öland någon gång på 1960-talet.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson, 1974.

Annons

Galaklädd, 1990.

Prinsessan Christina firas på 50-årsdagen i Villa Beylon 1993.

Vid firandet av Drottning Silvias 50 årsdag 1993.

Annons

Miguel Angel Asturias, guatemalansk författare, nobelpristagare i litteratur 1967, och prinsessan Christina under Nobelmiddagen i Stadshuset.

Kungamiddag 1995.

Foto: TT

Annons