16 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit

16 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit
Hållbar design är onekligen på modet. Men vår drottning Silvia har klätt sig hållbart länge. Många av hennes vackra galaklänningar har hängt med sedan 1980- och 1990-talet! Men vissa plagg har fallit i glömska. Här listar vi några av dem.
Annons

Hållbart mode är mer aktuellt, och mer populärt, än någonsin. Det säger väl allt att Årets julklapp 2018 var just det återvunna plagget! Förr om åren var det status, för både politiker, kungligheter och kändisar att gång på gång ha nya plagg, nya outfits och kreationer. Att ständigt förnya sig, ständigt välja nytt. Så är det inte längre. Nu premierar man att använda samma klädsel gång på gång, att återanvända, att tänka miljövänligt. Att klä sig hållbart är, som sagt, både trendigt och helrätt, och det betyder att vår drottning Silvia faktiskt är mer trendig än någonsin. För är det någon som kan det här med hållbarhet, och återbruk av gamla saker, är det just Sveriges drottning. Hon är miljöintresserad, precis som resten av vår kungafamilj. Och drottningen lever som hon lär.

Annons

Hösten 2016, då drottningen befann sig i Berlin i Tyskland för att inviga Bea Szenfeld-utställningen Everything You Can Imagine Is Real, bar hon en vit skräddad dräkt. En ny sådan? Absolut inte! Den benvita outfiten hade 40 år på nacken, och drottningen har burit den flitigt genom åren. Där, i Berlin, bar Silvia dräkten för 30:e gången!

I sitt tal vid invigningen berättade drottningen om en önskan hon har:

Annons

– Ingen kan göra allt, men var och en av oss kan göra lite grand. Det stora återspeglas i det lilla. Jag skulle önska att vi kunde lämna köp- och släng-samhället i traditionell mening. Föreställ er att vi alla som handlar – och vi är många – vore bättre på att återvinna och återanvända våra kläder eller som jag att använda dem oftare. Det skulle kännas bra.

Drottningens kungliga garderob är fylld av plagg. Att klä sig snyggt och representativt ingår i hennes roll som drottning. Men hon tänker på att återanvända plaggen, gång på gång. De flesta av klänningarna som ni ser här på bilderna är använda både en, två, tre och fler gånger. Silvia är drottning av Sverige – och drottningen av hållbart mode!

Men vissa klänningar har fallit i glömska! Nedan listar vi några av dem.

 Sveriges kungapar, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf, anländer till en galamiddag på Kungliga slottet i Stockholm 1990.

Annons

Drottningen i lila blåsa, 1990.

Klarblå klänning, även detta är 1990.

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf på väg till en galamiddag för Nobelpristagarna på Stockholm slott 11 december 1992.

Annons

Kungaparet, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf, anländer till prins Bertil och prinsessan Lilians bröllopsmiddag på Stockholms slott. 1976.

Carl XVI Gustaf och Silvia på belgiska kungaparets middag, 1994.

 Bild ur boken Lennart Nilsson – hans livs bilder. 1976.

Annons

Silvia på statsbesök i Saudiarabien, 1981.

Danmarks drottning Margrethe II (t. v.) tillsammans med det svenska kungaparet Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till Anatomiska teatern i Stockholm för att närvara vid en föreläsning av Martin H:son Holmdahl, i samband med det danska statsbesöket i Stockholm. 1985.

Men prins Henrik, 1985.

Annons

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia 1986.

Kungaparet, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till Stockholms slott för att hålla middag, 1987.

Silvia 1988.

Annons

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia med Italiens president Francesco Cossiga Kungaparet på statsbesök i Italien, 1991.

Prinsessan Christina firar sin 50-årsdag hemma i Villa Beylon 1993 Prinsessan Benedikte, prinsessan Margaretha, prinsessan Desirée, Tord Magnuson, prinsessan Christina, kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia.

Drottning Silvia, midsommarfesten 1994.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “16 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit”

 1. Elna skriver: 30 november, 2019

  Roligt att få se våran vackra drottning i dessa fantastiska klänningar.


 2. Anna skriver: 1 december, 2019

  Drottningen är verkligen fantastiskt vacker på samtliga bilder. På Lennart Nilssons foto ser hon ut som en sagoprinsessa…eller heter det sagodrottning?


 3. Desirée skriver: 2 december, 2019

  Men det är väl självklart att dessa enormt dyrbara coutureklänningar skall användas flera gånger! Det är vi, genom apanaget, som har betalat dem! Många av dem skulle Silvia kunna plocka fram och använda igen, i stället för att köpa nya, hon säger ju att hon fortfarande har samma mått. Möjligen behöver de kortas upp något då vi ju alla blir kortare när vi blir äldre.


 4. Bea skriver: 5 december, 2019

  Bytt bytt kommer aldrig igen var det någon som sa…..
  Förhoppningsvis stannar de flesta av dessa modeller kvar på museet.
  Men varför inte en utställning – kommer säkert många besökare och ger en del intäkter.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar