20 klänningar vi glömt att drottning Sonja burit

Drottning Sonja

De klockade söta klänningarna, de stilrena kapporna och de chica pillerburkshattarna. Vilken härlig garderob norska drottning Sonja har haft genom åren. Vi listar några av hennes bortglömda plagg!

Kung Haralds och drottning Sonjas kärlekshistoria är nästan som i sagorna! Första gången de träffades var Sonja bara 14 år, Harald 15 år. De möttes kort under en segling, men inget mer. Däremot sa det klick sju år senare. Sju år senare möttes de på nytt – och nu förändrades deras liv. För alltid. På en fest hos en gemensam vän, hösten 1959, stod de bredvid varandra hand i hand och sen den dagen visste de att de hörde ihop.

Men deras resa blev inte enkel i början. Tvärtom! Han var kunglig – hon var en kvinna av folket. Haralds pappa, dåvarande kung Olav, var inte särskilt road över förälskelsen, inte alls. Detta eftersom Sonja inte var kunglig. Trots Haralds ihärdiga försök så vägrade hans pappa att träffa Sonja under hela nio år. Nio många, svåra och utmanande år. Situationen var så svår att Sonja och Harald gjorde slut flera gånger om. Vilken mardröm!

– Jag hade ju väldigt blandade känslor. För jag var både glad i Sonja, samtidigt som jag också hade dåligt samvete gentemot min far och Norge, berättade Harald i en tv-dokumentär som sändes i norska NRK för några år sedan.

När nio år hade passerat och paret insåg att de verkligen inte kunde hålla sig borta från varandra ställde Harald ett ultimatum till sin far: fick han inte gifta sig med Sonja, skulle han inte gifta sig överhuvudtaget!

Det fick fadern att tänka om!

Uttalandet gjorde att dåvarande kungen gav med sig och den 18 juni 1968, kunde paret äntligen offentliggöra sin förlovning. Nio år av oro, press och hemligheter satte dock sina spår hos Sonja.

– Jag tror inte att en människa mår bra av att vara under så stark press under så lång tid. Det tror jag påverkar en resten av livet, har Sonja berättat i en tidigare intervju.

Tre år efter bröllopet föddes Haralds och Sonjas första barn, prinsessan Märtha Louise. Ytterligare två år därefter såg lille Haakon dagens ljus.

Drottning Sonjas fantastiska stil

I alla år har drottning Sonja varit en riktig stilikon i kungliga sammanhang. Vi minn särskilt hennes look under 1960- och 70-talet: färgglada klockade klänningar, underbara kappor och söta pillerburkshattar. Vilken modefest.

Vi har grävt i arkiven och hittat ett stort antal outfits som nog de flesta glömt bort att Sonja burit. Titta och njut.

1947. Sonja Haraldsen och väninnan Turid Samdahl.

Oslo 1955. En 18-årig Sonja.

Med en väninna, 1956.

Förlovning på slottet, 1968.

Eklatering av förlovningen. Också det 1968.

Presskonferens, 1968.

 

På konstcenter, 1968.

Bröllop, 1968.

På väg ut från Oslo Domkyrka.

Dop av Haakon, 1973.

Hemma på Skaugum, 1969.

I Bergen 1969.

Drottning Elizabeth på besök i Norge 1969.

Fotogarfering, 1970.

1971.

Märtha Louises dop 1971.

Sonja och Carl Gustaf av Sverige, 1972.

På Skaugum, 1973.

Sonja med sonen Haakon i magen, 1973.

Syskonkärlek mellan Märtha Louise och Haakon, 1973.

Foto: TT