Amanda Weibull Laurell om att se prinsessan Sofia i sina smycken

Prinsessan Sofia

Som liten cyklande hon runt på sin trehjuling – enbart iförd sin mammas klassiska pärlhalsband. I dag bär gemmologen och smyckesdesignern Amanda Weibull Laurell sin egen design. Och en av kunderna är självaste prinsessan Sofia!

Det är Nobelfest 2018. Prinsessan Sofia är klädd i en vacker klänning från Zetterberg Couture. Klänningen, djupt röd, har en urringning som blottar nyckelbenen. I fokus hamnar också det pärlhalsband prinsessan bär om sin smäckra hals. Smycket drar alla blickar till sig. Vad är det för smycke? Varifrån kommer det? Vad bär det på för historia? Det visar sig att halsbandet som den svenska prinsessan bär är signerat LWL Jewelery. Bakom märket står svenska gemmologen Amanda Weibull Laurell.

– Det var för mig en otroligt stor ära att få tillverka halsbandet. Jag har tillverkat det för hand med mycket kärlek och eftertanke. Tanken var att plocka upp pärlorna som redan fanns i prinsessan Sofias diadem. Det känns helt otroligt att ha fått tillverka ett smycke som blivit buret på årets mesta fest, har Amanda berättat.

Sofia Nobel 2018

Prinsessan Sofia, Nobel 2018.

Egna firman startades 2016

Amanda är född född och uppvuxen i Malmö och Lund. Hon har fem syskon och är nummer fyra i syskonskaran. Men, hur kom det sig att hon började arbeta med ädelstenar?

– Jag har alltid haft en passion och nästa besatthet av smycken och ädelstenar. Redan i tidig ålder cyklade jag naken omkring på min trehjuling endast iklädd mammas pärlhalsband. En dröm har alltid varit att kunna skapa något eget, egentligen baserat på att jag bara ville utöka mitt eget privata smyckeskrin ytterligare så har jag skapat fler och fler smycken, berättar Amanda för Svensk Damtidning.

Den egna firman startades 2016, samma år som Amandas dotter Saga föddes.

Amanda Weibull Laurell

Amanda Weibull Laurell.

– Det hela startades ur en idé om att vackra och kostbara juveler ska kunna användas även i vardagen. En och samma ring eller örhänge ska kunna användas och kombineras på olika sätt, i vardagssammanhang och till fest.

Amandas smycken är ”lekfulla med en edge”, som hon själv säger. Smyckens är oerhört kvinnliga och går att styla på olika sätt beroende på vid vilket tillfälle de bärs.

Vi frågar Amanda om hennes finaste smyckesminne. Hon får fundera ett tag.

– Det finns SÅ många, slår hon fast och fortsätter:

– Jag minns en underbar aquamarine på över 50 carat som jag köpte hos Georg Jensen för min första lön. Den blev senare till en cocktailring i vitt guld och med diamantbesatta klor. Tyvärr sålde jag den för 2,5 år sedan – och jag saknar den fortfarande!

Inspirationen kommer från naturen

Så, hur går det då till när Amanda designar ett smycke?

– Väldigt ofta är det efter att jag träffat en kund eller kvinna som längtar efter något nytt, eller hittar en vacker sten. Att förena funktion med något vackert har alltid varit det jag brinner för allra mest.

Inspirationen då? Ja, den kommer från andra kvinnor primärt. Och naturens skönhet – i stort.

Men, låt oss gå tillbaka till den där Nobeldagen förra året. Att se Sofia i det där halsbandet var stort, minst sagt.

– Det känns lika roligt varje gång någon bär mina smycken och man får positiv feedback av kvinnor som finner glädje och skönhet i det jag skapat. Sofia är en god ambassadör för flera svenska varumärken och att hon har fallit för våra designs känns förstås extra roligt. Hon bär dem med elegans och med sin egen stil.

Förutom Sofia då, vilka är Amandas drömkunder?

– Michelle Obama, slår Amanda fast.

Hon fortsätter:

– Och kronprinsessan Victoria!

Foto: Pressbilder LWL Jewelery

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: