Amelia Widell: ”Att komma från en känd syskonskara är inspirerande”

Amelia Widell

Amelia Widell saknade en bekväm soffa. Då bestämde hon sig för att designa en själv. Det blev startskottet för hyllade märket MeliMeli.

Plötsligt var de bara där: mjuka soffor i sammet, i alla världens juvelfärger. De syntes överallt: i inredningsreportage, hemma hos kändisar. På sociala medier. MeliMeli, märket bakom sofforna, tog världen med storm (minst sagt!) för några år sedan.

Kvinnan bakom MeliMeli heter Amelia Widell (känner ni igen efternamnet är det för att hon är lillasyster till podcastduon Hannah Widell och Amanda Schulman). För Svensk Damtidning berättar hon om hur MeliMeli kom till världen.

– Egentligen var det ett litet ”vid sidan av”-projekt där jag kort och gott saknade snygga, bekväma soffor till rimliga priser. Jag bestämde mig för att testa att göra de här sofforna själv – vilket resulterade i två modeller. Det blev snabbt ett stort intresse för varumärket MeliMeli och efter någon månad med fullt drag bestämde jag mig för att satsa på företaget på heltid. I dagsläget har vi ungefär 30 olika möbelmodeller och lanserar nu vårt första soffbord!

Amelia Widell

Amelia Widell vill att hennes kunder verkligen ska njuta av MeliMelis möbler.

Namnet MeliMeli kommer från Amelias smeknamn: Meli. Intresset för design och inredning har funnits där sedan barnsben, förklarar hon.

– Ända sen jag var liten har jag byggt möbler av överblivet virke på landet och ständigt fixat i mitt rum, berättar Amelia.

Blandar både stilar och gamla och nya saker

Hon fortsätter:

– Min egen inredningsstil i dag är mixad. Jag blandar hejvilt mellan olika stilar och gammal och nytt. Men jag är alltid väldigt noga med att hemmet ska kännas rofyllt och harmoniskt.

Inspirationen kommer från resor, avslöjar Amelia.

– Jag älskar att se olika kulturer och miljöer och känner mig alltid otroligt inspirerad designmässigt efter en resa.

Vi frågar Amelia Widell vem hon helst av allt skulle vilja byta hem med? Svaret tycks komma direkt.

– Kelly Wearstler!

Kelly är en amerikansk inredningsdesigner som inreder färgglatt och storslaget. Hon är känd för att ha designat mängder av flotta hotell, bland annat Avalon i Beverly Hills. Hon har även agerat inredningsdesigner till stjärnor som Gwen Stefani och Cameron Diaz.

Amelia designer med förhoppningen att de som köper hennes möbler verkligen ska njuta av dem. Hennes egen favoritmöbel just är MeliMelis prickiga Dahlia-soffa.

– Och jag älskar vår platsbyggda bokhylla som täcker en hel vägg i vardagsrummet.

Amelia Widell började jobba redan när hon gick i skolan, då som assistent till en scenograf.

– Sedan dess har jag jobbat med allt från tv, reklam och tidningar. Främst som stylist och fotograf. Men jag la allt det åt sidan när jag startade MeliMeli. På sätt och vis får jag ju göra allt som jag gjorde förut nu också, skillnaden är bara att jag gör det inhouse.

Hon kommer, som sagt, från en oerhört känd syskonskara. Att vara en del av en kändisfamilj beskriver hon med ett ord:

– Inspirerande!

Amelia Widell

Amelia Widell med sin yngsta dotter, Lucie.

Blev mamma för andra gången

I övrigt då? Ja, Amelia blev nyligen mamma för andra gången, till en liten Lucie.

– Det är så himla mysigt. Det är 8 år mellan min första (Luca, reds. anm.) och andra tjej så jag hade glömt hur gosigt det är att ha en bebis. Jag hade också glömt hur många gånger bebisar vaknar på nätterna…

Vi frågar Amelia vad hon helst gör en ledig dag.

– Då försöker jag att inte ha något inbokat och gör så lite som möjligt. Jag hänger gärna hemma i mjukiskläder, lagar god mat och fixar och donar.

Hur ser framtiden ut, för dig och för MeliMeli?

– Just nu håller vi på att växa mycket utanför Sverige, framför allt i England och Norge och det ska bli superkul att ta den här resan ut i världen.

Foto: Pressbilder, Amelia Widell

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: