Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Amelie Klingspor: ”Mina kläder föddes ur frustration”

09 nov, 2019, 14:00 
AvJohanna Lejon
Amelie Klingspors egna modemärke AMIK Studio föddes ur en slags frustration på grund av världens överkonsumtion. Ni skapar hon hållbara plagg till vardag och fest. Tygerna kommer från Gucci, Valentino och Max Mara.
Annons

Intresset för kläder vaknade tidigt hos Amelie Klingspor. Hon är uppvuxen på en gård i Sörmland och att klä upp sig till fest var något familjen ofta gjorde.

– Ända sedan barnsben har jag sett eleganta kvinnor skrida runt i vackra klänningar, berättar Amelie för Svensk Damtidning.

Fascinationen för dessa klänningar tände en gnista hos Amelie. En kreativ gnista. Hon ville själv kunna skapa de fantastiska kreationer som kvinnorna runt henne ofta bar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag började sy! Min mormor, som var textilare ifrån Borås, lärde mig. Jag fick sitta uppe på hennes vind med hennes uråldriga Singermaskin och träna på hennes gamla gardiner.

Amelie Klingspor.
Amelie Klingspor.

Studerade i Florens

Amelie fortsätter:

– Sedan dess har jag hållit intresset vid liv. Jag har studerat tillskärning, sömnad och textil i Skåne och i Stockholm. För fyra år sedan bestämde jag mig för att fortsätta mina studier i Florens och jag har inte lämnat Italien sedan dess.

Annons

Amelies egna märke, AMIK Studio, föddes ur en slags frustration berättar hon.

– Vi lever i en värld som bygger på överkonsumtion. Det är inte ovanligt för vissa att köpa nytt till varje speciellt tillfälle. Och garderober fulla av knappt använda plagg är en del av problemet. Hållbarhet är vår hjärtefråga. Alla plagg sys därför av resttyger från större produktioner i noggrant utvalda naturliga material. Dessa högkvalitativa tyger har använts av italienska modehus som Gucci, Valentino och Max Mara. Tillverkningen sker för hand strax utanför Florens av professionella italienska skräddare.

AMIK Studio
AMIK Studios design.

Amelies kläder är tidlösa med en edge – allra oftast är de gjorda i 100 procent siden.

– Varje AMIK-ensemble tvådelad. Istället för klänningar skapar jag plagg som inte bara kan mixas och matchas inom kollektionen – utan också vara nyckelplagg i din dagliga garderob.

Annons

Inspirationen kommer från Italien, från Florens.

– Där renässansen föddes och där folk tog – och tar – ut svängarna när de klädde sig för flamboyanta fester. Varje morgon när jag går till min studio går jag förbi långs floden Arno och blickar ut över Uffizierna, Ponte Vecchio, Duomo… Det är som en dröm! Men även personer som vågar sticka ut och köra på sin egna stil utan att kompromissa är en ständig inspiration!

”Alla plagg sys därför av resttyger från större produktioner i noggrant utvalda naturliga material”, berättar Amelie Klingspor.

Designar plagg till bröllop

Vi ber Amelie berätta om sin kollektion:

– Eftersom jag nyligen lanserade ville jag göra en kollektion som speglar AMIK Studio och vad vi står för. En mix mellan Stockholm och Florens. En blandning mellan det moderna och det klassiska. Inte minst närheten till naturen som är en viktig del av märket. Jag ville att det skulle kännas livfullt och innehålla mycket färg och härliga mönster.

“Mina plagg går att styla på alla sätt! Det är lite av AMIKs grundidé. Varje plagg har en ”kompis” som är i samma tyg och färg vilket ger känslan av ett enda plagg.”

Så, hur ska man styla AMIK Studios vackra plagg?

– Mina plagg går att styla på alla sätt! Det är lite av AMIKs grundidé. Varje plagg har en ”kompis” som är i samma tyg och färg vilket ger känslan av ett enda plagg. Men man kan ju mixa precis som man vill. Många av mina kunder brukar köpa en kjol och två olika toppar för att skapa två helt olika klänningar. Plaggen funkar även till vardags: ha din AMIK-topp med ett par snygga byxor eller din AMIK-kjol med en t-shirt och du kommer göra succé.

Annons

Hur ser framtiden ut för dig och ditt märke?

– Jag har precis börjat så jag har många idéer för AMIK och framtiden. Det har varit en lång resa och jag vill fortsätta brinna för det jag gör. Det är viktigt för mig att hålla kvar vid AMIKs grundpelare som är hållbarhet och kvalité och det är ingenting jag tänker kompromissa med. Jag har på sistone suttit och sytt brudtärne-ensembler och det har varit superkul! Så härligt att få vara med och bidra till någons speciella dag.

Foto: Pressbilder AMIK Studio

Annons