Bevisen! Därför är Margrethe Europas bäst klädda drottning

Margrethes stil

Hon må, primärt, vara drottning av Danmark. Men danska Margrethe är också en modedrottning – utan dess like. Vi vet varför hon är en av Europas allra bäst klädda kungligheter.

Medan kronprinsessan Victoria har sin stylist Tina Törnqvist, och danska kronprinsessan Mary tar stilhjälp av Anja Camilla Alajdi så är drottning Margrethe, som i dag fyller 80 år, sin egen stylist. Och det har hon varit i alla år!

Hennes stil skiljer sig en hel del från Europas andra drottningar, hon klär sig en smula enklare och gärna i byxor.

Men, varför är då hennes stil så unik? Danska textilkonservatorn Katia Johansen, som också skrivit en bok om Margrethes klänningar, berättar:

– Jeg kan ikke komme i tanke om andre kronede hoveder, der selv har skabt deres image ved at designe deres eget tøj. Arbejdet med tøjet har været udtryk for dronningens behov for også at være et kreativt menneske, som hun har insisteret på skulle få plads i jobbet og hendes fremtræden. Det er forskelligt fra andre, der med stort eller mindre held vælger mellem ting, der allerede er syet.

Margrethe designar alltså sina egna plagg, som en del av sitt kreativa utlopp. Imponerande, inte sant? Katia berättar, för sajten ALT.dk, att Margrethe är noga med att klä sig i det som passar henne.

– Hon vet vad som klär henne och, minst lika viktigt, vad situationen kräver. I alla år har hennes uppgifter dikterat hennes smak.

Det märks att kronprinsessan Victoria börjat kika en hel del på Margrethe de senaste åren, inte minst då det kommer till stilen. I Margrethe har hon en förebild, så också modemässigt.

Katia Johansen berättar för ALT.dk att hon tycker att danska drottningens klädstil är modig!

– Ja, det är modigt att lägga så mycket personlig ansträngning och tanke på ens klädsel. Att göra valen och dessutom veta att de kommer att dokumenteras och diskuteras. Det var också modigt av Margrethe att återvinna kläder – långt innan det blev modernt.

Så, hur får du då Margrethes stilsäkra vardagsstil? Vi listar nyckelplaggen nedan:

Kavajen och kostymen

Margrethe

En välsittande kavaj och kostym är ett måste i drottninggarderoben. Margrethes favorit är beige och matchas med sidenskjorta och loafers.

Kavaj

Kavaj från Filippa K. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Blus från Filippa K. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Byxor

Byxor från Filippa K. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Loafers

Loafers från Arket. Läs mer och köp här.  (länk till Arket)

Sommarklänningen

Danska drottning Margrethe på semester i Frankrike.

Margrethe och Henrik.

På sina semestrar i Frankrike bär den danska drottningen alltid sommarklänning. Gärna en vit/ljus sådan. Hon matchar den med sköna sandaler.

Klänning i bomull från H&M

Klänning från H&M. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Klänning från Lindex

Klänning från Lindex. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Klänning från Gant

Klänning från Gant. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Den mjuka sommarkjolen

Förutom sommarklänningen satsar också Margrethe gärna på en mjuk kjol i bomull. Denna har hängt med i många år. Hon matchar den med en enkel t-shirt och sköna sandaler. Korgen är ofta med när Margrethe besöker marknaden.

Margrethe i blå kjol

Blå kjol och t-shirt. En snygg sommarlook på danska drottningen.

Kjol från Gant

Kjol från Gant. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Blusen

Margrethe i blå blus

Blusen är ett väl använt plagg i Margrethes kungliga garderob. Hon bär de dagligen, till byxor eller kjolar. Och gärna med en stickad sjal över axlarna.

Blus

Blus från Arket (finns även i blått och svart). Läs mer och köp här.  (länk till Arket)

Poncho

Poncho i grå kashmir från Soft Goat. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Foto: TT