Beyoncé bär klänning skapad av Selam Fessahaye

Kronprinsessan Victoria har gjort det länge. Och nu hakar världsartisten Beyoncé på trenden. Vilken? Trenden att bära svenskt mode!

Det svenska modeundret Selam Fessahaye gör onekligen succé – både i Sverige och internationellt. Den tidigare kostymören, som numera arbetar som stylist och designer i huvudsak, ligger nämligen bakom en av de många makalösa klänningarna som världsartisten Beyoncé bär i sitt nya projekt – det visuella albumet Black Is King.

Beyoncé i Selam Fessahaye

Beyoncé i Selam Fessahayes design.

Selam Fessahaye är jublande glad över att stjärnan valt hennes design.

”Beyoncé wearing one of my dresses from my first collection. Honored!”, skriver Selam Fessahaye på Instagram.

Black Is King baseras på The Lion King: The Gift, Beyoncés alternativa soundtrack till nyinspelningen av Lejonkungen som släpptes 2019. Albumet är enligt Beyoncé själv ”en hyllning till svart motståndskraft och kultur”.

Selam Fessahaye SS19

Klänningen Beyoncé bär i videon är hämtad från Selam Fessahayes SS19-visning.

Och vet ni! Nu, i och med videon, finns likheter mellan Beyoncé och kronprinsessan Victoria. Vår svenska kronprinsessa har ju, också hon, burit Selams design vid inte mindre än två tillfällen: först vid Polarprisutdelningen 2019 och därefter under Nobelfestligheterna 2019.

Victoria

Kronprinsessan på Polarpriset – i Selam Fessahayes design.

För Svenska Dagbladet har Selam Fessahaye slagit fast varför hon behövs i modesverige.

– För att det är viktigt att lyssna på olika historier. Att skapa är mitt sätt att prata, det är så jag berättar min historia. Min stil – både som stylist och designer – är komplex för att jag är komplex som person. Mycket för mitt ursprung och det ’mellanförskap’ som jag lever i. Jag tror att det är en viktig historia att berätta, som också många bär på.

Selam Fessahaye

Designern Selam Fessahaye.

Selam har också berättat, i sin webb-serie Studio Selam på Aftonbladet TV, om processen bakom, och arbetet med, Victorias Polarprisblåsa.

– Det här året har varit helt galet och att kungahuset skulle höra av sig med det är helt… det är skitflummigt, säger Selam när hon tänker tillbaka på hur det hela började.

Victoria Nobel 2019

Förra året bar Victoria Selam Fessahayes design på Nobel.

Hon berättar att Victoria inte hade så mycket invändningar, men att hon kom för att testa klänningen. Men det uppstod komplikationer för Selam, fram till två dagar innan galan hade hon jobbat på en annan idé, som hon slopade helt i sista minuten. Kronprinsessan visade dock aldrig tecken på någon oro.

– De gav mig typ helt fria händer, men jag strök det jag hade gjort två dagar innan Polarpriset. Det här som vi har tänkt, det går typ inte. Men hon var hur lugn som helst!

Selam medger även att hade det varit upp till henne hade det kanske blivit en ännu mer spektakulär entré för Victoria på galan.

– Den här klänningen kanske var lite för rosa, lite för prinsessig för kronprinsessan Victoria, medan jag kanske hade velat att den var ännu mer rosa, ännu mer tyll, ännu mer dramatiskt. Så vi hittade verkligen varandra i det där plagget och det var så kul för det var en utmaning från båda sidor, avslutar Selam.

Selam Fessahaye släppte, i våras, ett samarbete med Ellos. Nedan finner du några av plaggen!

Rosa klänning från Selam Fessahaye x Ellos. Läs mer och köp här.  (reklamlänk via Awin.com) (reklamlänk från Awin.com)

Svart klänning från Selam Fessahaye x Ellos. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com) (reklamlänk från Awin.com)

Rosa klänning Selam Fessahaye x Ellos.. Läs mer och köp här.  (reklamlänk via Awin.com) (reklamlänk från Awin.com)

Svart klänning från Selam Fessahaye x Ellos. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com) (reklamlänk från Awin.com)

Foto: TT, Fashion Week Stockholm.