Busnel fyller 100 år – nu släpper man en jubileumskollektion

Busnel 2020

Busnel firar 100 år! För att fira släpper man en ny jubileumskollektion. Kolla in Svensk Damtidnings favoritplagg från ”Decades”.

Busnel (länk till butik) grundades och etablerades år 1920 på den franska västkusten i Bretagne av Madame och Monsieur Busnel som byggde sin egna fabrik. Sedan 2009 är Busnel svenskt och ägs av Louise Falkenberg. Alla ullplagg tillverkas fortfarande i samma fabrik i Frankrike med högsta kvalitet av ull. Den ikoniska guldiga ankarknappen har följt med sedan starten.

Kollektionen, som fått namnet Decades, är ett nytt perspektiv på den berättelse som grundarna började skriva för hundra år sedan.

– Det är fantastiskt att utveckla ett företag som inspireras av sitt arkiv genom alla olika årtionden och möter den moderna kundens behov i design- och ateljéarbetet, säger Louise Falkenberg, ägare och chefsdesigner.

Hon fortsätter:

– Arbetet med kollektionerna sker i dialog mellan ateljén och fabriken i Bretagne, och designstudion i Stockholm, säger Louise Falkenberg.

Under 1920-talet blev mode ”less is more” med en ledigare och sportigare känsla. Busnel kännetecknades redan från början av det havsnära livet utmed franska Atlantkusten. Den klassiska randiga seglartröjan och de stickade ytterplaggen passade såväl i de chica semesterorterna som i Paris’ sprudlande café- och restaurangliv.

– Det är spännande att jobba med ett av Sveriges äldsta modevarumärken som har så många intressanta komponenter i sitt DNA, säger stylisten Robert Rydberg, som stylat kollektionen.

Den vita poplinskjortan och sidenblusen i olika varianter har blivit favoriter precis som utbudet av täckjackor, västar, byxor och kjolar i dun. Ett jacquardmönster från 1950-talet med bokstaven B i italiensk merinoull har lyfts fram ur arkivet och en pilotjacka med fårskinnskrage representerar hur Busnel ställde om sin produktion för att tillverka stickade plagg åt franska armén under andra världskriget. Capen och ponchon kommer i flera modeller och illustrerar märkets förmåga att på ett avslappnat vis komplettera silhuetter och looks från din befintliga garderob – du är alltid välklädd i Busnel.

Höst- och vinterkollektionen Decades kommer att finnas tillgänglig på busnel.com (länk till butik) samt hos utvalda återförsäljare från och med augusti 2020. 

Scrolla ner för att se Svensk Damtidnings favoritplagg från kollektionen:

Skjorta med guldknappar. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Skjorta i vitt. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Svart cape. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Kjol i skinn. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Väst i dun. Släpps snart hos Busnel.  (länk till butik)

Stickad väst. Släpps snart hos Busnel.  (länk till butik)

Kort jacka. Släpps snart hos Busnel.  (länk till butik)

Stickad klänning. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Cape. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Cape. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Kappa från Busnel. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Kort dunjacka från Busnel. Kommer snart i butik.  (länk till butik)

Mönstrad skjorta. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Lång dunjacka från Busnel. Kommer snart i butik.  (länk till butik)

Kjol från Busnel. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Kofta med guldknappar. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Stickad jacka i grönt. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Koftjacka från Busnel. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Svart kjol med knappar. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Stickad kavaj. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Hela kollektionen hittar du här! (länk till butik)

Foto: Busnel