Därför bar hon grönt – allt om Elizabeths viktiga modeval

I helgen höll drottning Elizabeth ett hyllat tal till nationen. Och hon gjorde det iförd en grön klänning – ett högst medvetet val. Svensk Damtidning berättar varför!

Drottning Elizabeth höll, under söndagen, ett tv-sänt tal till det brittiska folket. I talet betonade hon att hon är medveten om att britterna genomgår en tid med svåra uppoffringar.

– En tid då livet rubbas i vårt land, ett avbrott som har bringat sorg till vissa, ekonomiskt svårigheter till många, och enorma förändringar i vardagen för oss alla, sa hon och lade till att de som isolerar sig skyddar de sårbara.

– Vi kommer att lyckas, slog hon fast och avslutade:

– We will meet again.

Drottningens tal var oerhört uppskattat – och hyllades världen över.24 miljoner britter tittade. En otrolig siffra som väl bäst sätts i sammanhang med det jultal som Elizabeth årligen håller och som brukar lokca strax under 8 miljoner tittare.

Det är tydligt att människor, i denna speciella tid, tycks behöva monarkin. Den har kommit att bli en slags stöttepelare. Något som förenar. Något som ger styrka.

Elizabeths gröna klänning

Drottning Elizabeth

Under sitt tal till nationen bar Elizabeth en grön klänning. Att drottningen väljer starka färger är ingen ovanlighet, det gör hon ofta – precis som många andra kungligheter. Anledningen?

“She needs to stand out for people to be able to say ‘I saw the Queen’”, har drottningens svärdotter, Sophie av Wessex, berättat.

Angela Kelly, drottningens stylist och kvinnan bakom många av monarkens klänningar, ligger bakom den gröna blåsan, knälång, med hög hals och lång ärm.

Och det finns en speciell tanke bakom den gröna färgen. Enligt psykologin symboliserar grönt kärlek och medkänsla.

“Green connects us to feelings of love and compassion and open heartedness, for ourselves, one another and the world we live in”, skriver Hello.

Också den brosch drottningen bar bär på ett särskilt budskap. Den går under namnet Queen Mary’s diamond and turquoise brooch. Elizabeth fick den i arv av Mary 1953, då hon dog. Men det dröjde ända till 2014 innan hon faktiskt bar den.

Men varför hade hon den då på sig under sitt tal i söndags? Jo, inom vissa kulturer är stenen turkos helig. Den sägs även ha helande egenskaper. Ett budskap som onekligen ger en extra dimension till drottningens viktiga ord om stöd och hopp.

Nedan har vi samlat de snyggaste gröna plaggen i butik just nu.

Ivy & Oak

Klänning från Ivy & Oak. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Grön kavaj

Grön kavaj från Tantra. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Grön klänning

Klänning från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Grön topp

Grön topp från Lindex. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Ivy & Oak

Klänning från Ivy & Oak. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Grön klänning från Lindex

Långärmad grön klänning från Lindex. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Wrapklänning

Wrapklänning från Ivy & Oak. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Topp

V-ringad topp från Lindex. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Blus

Blus från Ivy & Oak. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Foto: TT