Historien bakom Victorias mest älskade smycken

I år firar smyckesmärket Charlotte Bonde Sthlm 10 år. Under åren har Charlotte Bondes vackra design blivit en kunglig favorit, kronprinsessan Victoria är flitig användare av smyckena. Men hur har resan dit sett ut? Vi fick oss en pratstund med Charlotte Bonde Sthlms grundare, Cahrlotte Ihre.

I grunden är Charlotte Ihre, kvinnan bakom Charlotte Bonde Sthlm (länk till Åhléns), silversmed. Dessutom har hon en universitetsexamen inom design och mediakommunikation i bagaget. Intresset för smycken har alltid funnits där, ända sedan barnsben. Men till slut lockade smyckena för mycket och Charlotte slog slag i saken.

Charlotte Ihre

Charlotte Ihre ligger bakom Charlotte Bonde Sthlm.

– Efter några år inom TV branschen startade jag mitt smyckesföretag, det är nu tio år sedan, berättar Charlotte för Svensk Damtidning.

– Jag har alltid varit intresserad av smycken och dess symbolik och affektionsvärde, smycken är ju något man alltid bär med sig och är i jämförelse med kläder mindre påverkade av mode och nya trender. Det är roligt att arbeta med smycken då en kollektion som går bra kan hålla flera säsonger eller för alltid. Ta till exempel smycken från Georg Jensen, som håller i decennier. Han är en sann förebild för mig så det kommer till design och varumärke.

Victoria

Kronprinsessan Victoria i örhängen från Charlotte Bonde.

Berätta om dina smycken! Hur skulle du beskriva dem för någon som aldrig sett dem förr?

– Jag hoppas och tror att mina smycken är enkla och eleganta men med kollektioner som har statementprodukter som sticker ut. Mina smycken är inte bara vardagssmycken utan smycken som tar för sig. Jag arbetar mycket med att ha ett uttryck och en form som man ska känna igen från tidigare kollektioner. Jag vill att kunden skall känna igen sig i designen och se att ett smycke är från Charlotte Bonde.

Örhängen från Charlotte Bonde

Örhängen från Charlotte Bonde. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Varifrån får du inspiration till dina smycken?

– Inspirationen till mina smycken kommer från arkitektur, morisk arkitektur exempelvis. Alhambra palatset i Granada och Amber Palace i Jaipur gillar jag. Det är byggnader som är uppbyggda av grafiska former. Min jubileumskollektion Astrid, som släpps nu i samband med mitt 10 årsjubileum för mitt varumärke, var min första kollektion samt inspirerad av just grafiska moriska former. Jag inspireras även av konst och mode.

Victoria

På Victoriadagen 2012 bar kronprinsessa Victoria Charlotte Bondes design.

Hur har du utvecklats, yrkesmässigt, genom åren?

– Jag har lärt mig att bredda kollektionerna, att kunna utveckla vardagssmycken från mina statementkollektioner. I början var det de större mer uttrycksfulla smyckena som stod i centrum för mig, men med tiden har de vardagliga kollektionerna fått en lika viktig plats i min design.

Charlotte Bonde

Örhängen från Charlotte Bonde. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Berätta om den senaste kollektionen!

– Min senaste kollektion heter Ever after Poppy, som inspirerats av Van Goghs målningar av vallmoblommor och vallmofält. Det livliga formspråket och hur han har målat blommorna har inspirerat mig i denna kollektion där vi leker med former och blad på vårt sätt. Vi har mycket sötvattenspärlor i kollektionen vilket gör den än mer organisk i sitt formspråk.

Kronprinsessan Victoria

Victoria i halsband från Charlotte Bonde Sthlm.

Vilka smycken bär du alltid själv?

– Jag bär alltid en halskedja med tre diamanthjärtan som jag fått av min man när våra tre döttrar föddes.

Charlotte Bonde ring

Justerbar ring från Charlotte Bonde. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Kronprinsessan, bland många många andra kändisar och stjärnor, har burit dina smycken – hur kommer det sig?

– Jag hoppas att det är för att de tycker om smyckena och känner sig fina i dem. Kronprinsessan samt prinsessan Sofia har duktiga stylister, Lotta Carlsén och Tina Törnqvist, som jag är tacksam över att ha fått samarbeta med, de är även måna om att jobba med svenska märken vilket jag tycker är väldigt bra.

Halsband

Halsband från Charlotte Bonde. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Hur ser framtiden ut, vad drömmer du om?

– Jag drömmer om att vi etablerar oss ytterligare utanför Sveriges gränser och blir etablerade i Europa, kanske även i USA.

Charlotte Bonde Sthlms fina smycken finner du här! (länk till Åhléns)

Mer smycken hos Svensk Damtidning:

Höstens mest eleganta örhängen – som vi vill bära direkt

Snyggaste ringarna i butik just nu – se våra favoriter

6 kungliga plagg och accessoarer som finns i butik just nu

Otroliga historien bakom Silvias favoritsmycke

Foto: TT