Därför hyllas Victoria och Daniel av internationella modetidningen

Victoria och Daniel

Återigen hyllas kronprinsessan Victoria av internationell modepress! Och denna gång är det hennes magnifika brudklänning, signerad Pär Engsheden, som står i fokus.

När amerikanska modetidningen ELLE häromdagen korade 50 of the Best Royal Wedding Gowns of All Time fanns självklart vår svenska kronprinsessa, Victoria, med på listan. Hennes klänning från bröllopet 2010, designad av Pär Engsheden, blir onekligen bara vackrare och vackrare. Inte sant?

Victorias vackra brudbukett

Kronprinsessans brudbukett bestod av en blandning av traditionella svenska sommarblommor och mer exotiska. Samtliga blommor var vita och buketten var bunden i en fri droppform. Följande blommor fanns i Victorias bukett: konvalj, ros, phalaeonopsisorkidé, pion, klematis, rosenskära, doftranka, luktärt, fänrikshjärta, mårbackapelargon, amazonlilja, gardenia, azalea, löjtnantshjärta, samt den traditionella myrten från Sofiero.

Klänningen är, som bekant, av pärlvit dubbelsidig sidenduchesse med korta armar och utåtvikt krage som följer den rundade ringningen. Ryggen är v-formad med klädda knappar. Ett midjeskärp knäpps i ryggen.

Släpet är kantat med en bård, fäst i midjan och följer slöjans form. Släpet är nära fem meter långt.

Kronprinsessans skor var inklädda i brudklänningens tyg.

Under bröllopet bar Victoria det vackra Kamédiademet. Kamédiademet bars också av drottning Silvia vid kungabröllopet den 19 juni 1976.

Madeleines brudklänning från Valentino

Också prinsessan Madeleines vackra Valentino-blåsa från 2013 är med på listan. Brudklänningen är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets. Den övre delen av livet är i spets med en djup ryggringning. Från den betonade midjan öppnar sig vertikala små veck över den vida kjolen som avslutas med ett fyra meter långt släp.

Madeleines brudbukett

Prinsessan Madeleines brudbukett bestod av vita klassiska trädgårdsrosor: Austinros, Schneewitchen, Winchester Cathedral, Pariserros och Alabaster samt liljekonvaljer och den traditionella myrten från Sofiero. Samtliga blommor var vita och buketten var bunden i en rund form.

Slöjan är också i sidenorganza och kantas av tyll strödd med “point d´esprit”, moucher, och små apelsinblommor i Chantillyspets. Prinsessans skor är i elfenbensvit organdi med invävda “point d´esprit”, moucher.

Madeleine på sitt bröllop 2013

Prinsessans diadem är privat, prytt med kvistar av apelsinblommor. Bakom Madeleines håruppsättning och makeup stod Rick Ljung och Sara Denman.

Sofias brudklänning designades av Ida Sjöstedt

På ELLEs otroliga lista märks och prinsessan Sofias klänning, från 2015. Den skapades av Ida Sjöstedt.

Sofias brudbukett

Brudbuketten Sofia bar bestod av trädgårdsrosor och den traditionella myrten från Sofiero. Blommorna gick i olika nyanser av crème och korall och var bunden i en hängande form.

Klänningen är gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp är handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm.

Slöjan i tunn brudtyll är även den handbroderad med applikationer av skir bomullsspets.

Är du sugen på en egen Ida Sjöstedts-klänning? Kolla in dessa! (reklamlänk från Adtraction)

Prinsessan Sofia

För håruppsättningen Sofia hade stod Marwan Hitti och för makeup William Värnild.

Foto: TT