Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

De klädde sig bäst på Nobel 2019 – gästernas klänningar

11 dec, 2019, 07:00 
AvJohanna Lejon
Nästan alla var där – men vad hade de på sig? Svensk Damtidning har listat 23 av Nobelfestens snyggaste kreationer!
Annons
Modeexpertens dom om NobelklänningarnaBrand logo
Modeexpertens dom om Nobelklänningarna

En snygg frack i all ära – men låt oss nu fokusera på de vackra klänningarna…

Kronprinsessan Victoria

👑👑👑👑👑

Ett ord: WOW! Vilken klänning. En klänning som tycks dela publiken i två läger: antingen älskar man den här klänningen eller så… tycker man mindre om den. Jag är team älska. Jag tycker att det är SÅ roligt att Victoria och Tina Törnqvist jobbar med att överraska på Nobel – år efter år. Jag hade tippat på något mer klassiskt, efter förra årets ”utsvävning” med Silvias Nina Ricci-blåsa från 1995. Men så blev det detta istället! Så kul. Kronprinsessans väljer att låta Selam Fessahaye klä henne för andra gången i år (som bekant var det Selam som låg bakom hennes magiska klänning från Polar Music Prize). Klänningen är tillverkad i ett svart och vitt jacquardvävt tyg. I klänningens relief framkommer rosor i en invävd silvertråd.

Prinsessan Sofia

👑👑👑👑

Jag blir SÅ otroligt GLAD av de här klädvalen. De är liksom så spännande, så nyskapande. Något helt annat än det vi sett tidigare år. Sofia bär en turkos klänning av svenska Emelie Janrell i italiensk sidencrepe. Klänningen har ett korsetterat baraxlat liv med en lätt hjärtformad ringning som bryts av med voluminösa ärmar. Den klär Sofia perfekt! Örhängena kommer från LWL Jewelery och matchar turkoserna i det privata diademet perfekt.

Annons

Prinsessan Madeleine

👑👑👑👑

Äntligen är prinsessan Madeleine tillbaka på Nobel! Och vilken comeback va! Klänningen, magentafärgad, med knappar i ryggen och vackert dekorerat bakparti kommer från Angel Sanchez. Själv älskar jag att den känns så 90-tal. Som en blåsa Carolyn Basette Kennedy skulle kunna ha burit, men då kanske i svart. En annan referens jag får upp i huvudet är den rosa blåsa Madonna bar i videon till superhiten Material Girl.

Annons

Drottning Silvia

👑👑👑👑

Vår vackra drottning satsar på återbruk. Den här klänningen såg vi tidigare i höstas, under Silvias besök i Libanon. Den kommer från Elie Saab och är oerhört smickrande på drottningen. Klänningen är i siden, med vackra broderier.

Magdalena Andersson och Anna Ekström

👑👑👑👑👑

Finansminister och utbildningsministerns Nobel 2019 får full pott! Kolla på Magdalena – jag kan knappt ta ögonen ifrån henne. Vilken magisk röd klänning och vilken look i övrigt. Hur snyggt är inte håret? Och Anna Ekström då, så flott. Som en mäktig renässansprinsessa. I love it!

Annons

Margareta Thorgren

👑👑👑👑

Hovets informationschef är helrätt i Nobeltrendfärgen röd. Jag gillar verkligen den här klänningen på Margareta – både i färg och form. Kanske den mest lyckade blåsa hon burit i Nobelsammanhang – någonsin.

Ebba Busch Thor

👑👑👑👑👑

Nyseparerade Ebba Busch Thor kom iförd en otroligt snygg svart klänning med vitt band i midjan, signerad Camilla Thulin. Svart är ju för övrigt en av årets absoluta trendkulörer på Nobel. Otippat med SÅ snyggt! Särskilt förtjust är jag, då det gäller denna blåsa, den vida kjolen.

Annons

Anne Ramberg

👑👑👑👑

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, valde vitt – kvällen till ära. En ovanlig kulör på Nobel, den också. Men riktigt fin. Jag är oerhört förtjust i spetsarna och den smala siluetten.

Amanda Lind

👑👑👑👑👑

Ännu mer svart. Denna gång på Amanda Lind. Klänningen är skapad av elever på Beckmans Designskola och har ett tydligt budskap gällande miljön och klimatet. Det svarta i kombination med tygets struktur och pärlorna ska föra tankarna till hur skogen ser ut efter en brand. Magiskt! Modellen, med bar axel, klär kulturministern perfekt.

Annons

Agnetha Andreen

👑👑👑👑

Söker Stils Emilia de Porets mamma, Agnetha Andreen, är, om någon, definitionen av just Säker Stil med STORT S! Denna kvinna alltså. Alltid lika välklädd och rätt. Mönstret! Kragen! Såhär ska en Nobelslipsten dras.

Kristina Lugn

👑👑👑👑

Geniet och Akademiledamoten Kristina Lugn bär kimono över klänning. En superlook då det kommer till fest. Kanske ingen kunglig look, men jag gillar den verkligen. Den blå färgen är underbar. Håller ni inte med? Sug då på att detta är kvinnan som skrivit raderna: Det är ett sorgearbete att leva. Om man inte förstår det blir man aldrig glad.

Annons

Nyamko Sabuni

👑👑👑👑

Röda mattan i Hollywood nästa för Nyamko Sabuni. Den här rosa blåsan (en smula lik prinsessan Madeleines va?) skulle passa på vilken Oscarsgala som helst. Wow!

Bettina Bernadotte

👑👑👑

Lennart Bernadottes dotter Bettina bär tiara och kungsblått. En royal look, men det kan man gott kosta på sig när man är en Bernadotte. Allra bäst gillar jag att klänningen har ett slags skira ärmar som nästan blir en mantel över ryggen. Flott!

Annons

Olga Tokarzuk

👑👑👑

Litteraturpristagaren för 2018 ser smashing ut i decembers vackraste material sammet. Härlig skir krage också!

Stina Otterberg

👑👑👑

En annan kvinna som satsar på sammet, precis som Olga ovan, är Horace Engdahls Stina Otterberg, författare och litteraturkritiker. Tydliga 1990-talsvibbar över denna klänning. Som om det vore 1991 och man satt på Prinsen men just Horace och kanske… ja, Stig Larsson. Man ser Carina Rydberg med en cigg vid bordet bredvid. Mysigt! En lätt julig festklänning som passar Nobel som handen i handsken.

Annons

Sofia Wästberg

👑👑👑👑

Akademiens Pär Wästbergs hustru, konstnären Sofia Wästberg är alltid rolig att hålla ögonen på i Nobelsammanhang. Så också denna gång. Otroligt snygg sidenblåsa i midnattsblått (nästan så blå att den slår i lilasvart). Och så den lilla luddiga jackan över – smashing.

Matilda Ernkrans

👑👑👑👑

Klart att ministern för högre utbildning, forskning & rymd ska ha en sådan här spaceig klänning. Och vet ni! Klänningen är gjord av papperstyg som är komposterbart och därmed bättre för klimatet. Det svarta symboliserar klimatförstöringen där papperstyget är det naturliga och miljövänliga, med sin mjuka form och den svarta färgen som är hård och dramatisk och kan tolkas som oljeutsläpp och föroreningar. Vilken symbolik. Coolt!

Annons

Maria Lilja

👑👑👑👑

Nobelstiftelsens verkställande direktör Lars Heikensten kom med hustrun Maria Lilja som bar en otroligt snygg klänning i svart. Jag gillar särskilt bandet i midjan.

Foto: TT

Annons