Det bar Silvia vid Riksmötets öppnande

Vit dräktjacka, svartvit klänning, pärlor och hatt. Silvia satsade på tysk design under Riksmötet 2020.

Att bära svartvitt är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden.

När Silvia blev drottning var det inte svartvitt som gällde. Nej, på sitt allra första Riksmöte, efter att hon blivit drottning, valde Silvia att klä sig i rött. Sedan följer några år med kläder i alla möjliga färger.

Kungaparet

Kungaparet under Riksmötet 2020.

Riksmötet är, då, som en modevisning för drottningen, hon dyker upp i alla möjliga färger och klänningsmodeller. Det märks dock tydligt att hon efter ett tag, fem år eller så, blir mer strikt, hon sätter upp en klädkod för sig själv. Varför? Enkelhet, såklart. Och tradition! Och klädkoden? Svartvitt. Som en blinkning till historien.

Drottning Silvia har alltid gillat att blicka bakåt, att använda historien men samtidigt starta något nytt, något som ändå har förankring i det som varit. Att klädkoden sker just där och då, i början av 1980-talet, beror förstås på att Silvia blivit varm i kläderna, hon vågar sätta ett avtryck som drottning av Sverige.

Och den svartvita klädkoden består till denna dag. Det såg vi inte minst nu, i dag, under Riksmötet 2020.

Men orden ”Jag önskar er, valda ombud för Sveriges folk, kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete. Härmed förklarar jag 2020/2021 års riksmöte öppnat”, öppnade kung Carl XVI Gustaf Riksmötet.

Silvia

Silvia med oärlbroschen på bröstet. Under Riksmötet 2020.

Silvia satt och lyssnade. Som alltid lika elegant, klädd i svartvit klänning och vit dräktjacka. Klänningen och jackan kommer från Georg et Arends höst- och vinterkollektion 2019/2020. På fötterna bar hon låga svarta pumps och på huvudet hade hon på sig en vit pillerburkshatt. I öronen? Pärlor förstås, liksom runt halsen. På bröstet bar hon en liten pärlbrosch med hänge, en brosch som vi tidigare sett på kronprinsessan Victoria, bland annat vid Charlenes och Alberts bröllop i Monaco 2011, då hon var nygravid och väntade lilla Estelle.

Victoria

Kronprinsessan med broschen på axeln, 2011.

Gillar du hur drottningen är klädd? Nedan finner du en liknande outfit.

Kavaj

Kavaj i bouclé från H&M. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Blus från Filippa K

Blus i silke från Filippa K. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Brosch med pärlor från Glitter. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Pärlhalsband

Pärlhalsband från Glitter. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Kjol

Svart kjol i bouclé från H&M. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Väska från Chanel

Väska från Chanel. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Childhood

Childhoodarmband. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Ballerinaskor

Ballerinaskor från Stinaa J. Läs mer och köp här.  (länk till Adtraction)

Foto: TT