Det bar Victoria på historiska bilden – tanken bakom klänningen

Victoria

Victoria väljer en riktigt kunglig klänning på nya historiska bilden. Svensk Damtidning vet mer.

I måndags kom beskedet många väntat på. Kungen beslutade vilka medlemmar av kungafamiljen som ska tillhöra kungahuset. Syftet med kungens beslut var att tydliggöra statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i den kungliga familjen som ska förväntas ha offentliga åtaganden på kungens uppdrag.

Dagens beslut innebär i korthet att prins Alexander, prins Gabriel, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne inte längre ska tillhöra kungahuset och inte längre ha ställning som kungliga högheter. De behåller dock sina titlar som prins/prinsessa respektive hertig/hertiginna.

I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet.

Victoria Estelle kungen

Victoria i norska ByTiMo. Estelle bär klänning från Bonpoint.

Kort sagt: kungafamiljen tyngdpunkt, och dess uppdrag, kommer framgent att ligga på kungaparet samt kronprinsessparet. När Estelle blir äldre kommer även hon räknas in i detta.

Med anledning av detta kablade hovet i måndags ut en ny bild över världen – en bild föreställande kronprinsessan Victoria, kungen och prinsessan Estelle. Tre generationer. I bakgrunden skymtade även kungens far på en målning.

Victorias modeval – en blinkning till historien

Men, låt oss fokusera på kläderna trion bär. Bilden till ära valde kronprinsessan Victoria, enligt bloggen The Royals and I, att bära norsk design, från favoritmärket By TiMo, ett märke som hon haft på sig flera gånger förr, och som även prinsessan Sofia gillar. Det roliga är att klänningen har ett väldigt intressant namn – den heter Queen Day Dress. Det är med andra ord en riktig drottningklänning!

Även prinsessan Estelles klänning är intressant. Victoria och Daniel har valt den väl. Den kommer från franska Bonpoint (reklamlänk från Apprl), ett märke som den svenska kungafamiljen är oerhört förtjust i! Att Estelle bär franskt är naturligtvis en blinkning till den svenska kungafamiljens franska arv, med Karl XIV Johan, Jeans Bernadotte, i spetsen.

By TiMo-klänning

Klänning från By TiMo. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Foto: TT, Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: