Det läser Victoria i sommar – kolla in hennes boktips

Det läser Victoria i sommar – kolla in hennes boktips
Att kungen gillar deckare vet vi sedan tidigare. Men vad läser kronprinsessan Victoria helst? I en intervju avslöjar hon nu sin semesterläsning.
Annons

Att den norska kronprinsessan Mette-Marit är en riktig bokslukare är knappast någon nyhet (hennes favoritbok? Hummelhonung (reklamlänk via Adtraction) av svenska Torgny Lindgren). Men visste du att även vår svenska kronprinsessa gillar att läsa? Victoria läser och lyssnar på ljudbok, växelvis. Hon har till och med en egen bokcirkel. Det avslöjar Victoria i en ny intervju med magasinet Vi Läser. Bokcirkeln, som fått det kreativa namnet ”Inget”, har nyligen läst boken Den sista flickan (reklamlänk via Adtraction) av Nadia Murad.

Annons

– Den drabbade mig väldigt hårt, avslöjar kronprinsessan.

– Jag lyssnade på den när jag var ute och sprang. Jag vet inte hur många gånger jag stannade och grät.

Näst på tur i läshögen ligger hyllade En stund är vi vackra på jorden (reklamlänk via Adtraction) av Ocean Vuong.

Annons

Men närmast om hjärtat ligger kanske ändå barnböckerna. Victoria nämner böcker som Elsa Beskows Hattstugan (reklamlänk via Adtraction) , Tove Janssons böcker om Mumin (reklamlänk via Adtraction) och så, förstås, Astrid Lindgrens Mio min Mio (reklamlänk via Adtraction) och Bröderna Lejonhjärta (reklamlänk via Adtraction) .

– Astrid Lindgren var väldigt modig. Hon vågade ta i de svåra ämnena: sjukdom, död, föräldralösa barn, mammor i himlen.

Victoria minns att hon ofta tyckte att Astrids böcker var hemska, att det nog är nu först, som vuxen, som hon förstår Astrid Lindgrens mörker avslöjar hon för Vi Läser.

Vidare berättar kronprinsessan att hennes barnflicka ofta läste Lennart Hellsings (reklamlänk via Adtraction) böcker för henne. Mer lättsamt än Astrid Lindgren kanske. Och en lek med orden – och språket.

Och på tal om språk och ord. I Vi Läser-intervjun berättar Victoria om Kristina Lugn (reklamlänk via Adtraction) , som ju skrev en vigseldikt till kronprinsessan Victoria – och Daniel.

– Sista gången jag pratade med Kristina Lugn var i december. Hon berättade om sin enorma ångest efter att hon tackat ja till att skriva vigseldikten. Men sedan konstaterade hon att ”det blev ju bra till slut”. Och det blev det. Dikten är otroligt vacker. Jag är glad att det var just hon som skrev den, säger Victoria.

Annons

Här klickar du hem Victorias sommarläsning:

En stund är vi vackra på jorden. Av Ocean Voung. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Adtraction)

Hattstugan

Annons

Foto: TT

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Det läser Victoria i sommar – kolla in hennes boktips”

 1. caterine skriver: 29 juli, 2020

  Det är inte lätt för Svensk Dam att hitta på något att skriva om. Gör en ordentlig serie om gamla kungar och drottningar i stället.


 2. caterine skriver: 29 juli, 2020

  Det är inte lätt för Svensk Dam att hitta på något att skriva om. Gör en ordentlig serie om gamla kungar och drottningar i stället.


  1. Inga skriver: 29 juli, 2020

   Håller verkligen med dig om det.


 3. Missan skriver: 29 juli, 2020

  Skriv om drottning Louise, prins Wilhelm, prinsparet Carl och Ingeborg och deras barn med respektive t ex. Kanske en artikel om prinsparet August och Theresia, som även de bott på Haga slott.


 4. Bettina skriver: 29 juli, 2020

  Full förståelse för att det råder nyhetstorka, men det finns väl ändå gränser …..


 5. Lotta skriver: 29 juli, 2020

  Catrine och Missan

  Håller med er till 100 %, Intressant att läsa om tidigare kungligheter.


 6. Fundersam skriver: 29 juli, 2020

  Vi är några få som har hållt ut när det gäller att läsa om det svenska kungahuset, men tyvärr får vi nog ge oss nu. Det är mest gliringar man hör om ett tramsigt kungahus med låg moral ute på bygden. I Sthlm verkar många gå med skygglappar. De kungligas era är nog förbi och medlemmarna bör kunna slappna av och leta riktiga jobb, t ex inom vård eller barnomsorg.


 7. lisalotte skriver: 31 juli, 2020

  Detta komer nog inte att publiceras, men forsoker anda..

  Victoria har alltsa gatt fran att vara en dyslektiskt ungdom (behovde speciell hjalp med skolan och fick sitta muntliga examen), till en person som laser mycket och garna. Ocksa sager att hon alskar att lasa till Estelle.

  Skulle nog tro, att om Estelle inte arvt mammas dyslexi, kan hon nog lasa sjalv vid det har laget.

  Vilket ar sant? Har Victorias dyslexi forsvunnit med aldern?

  Varfor ar det nu sa latt for henne att lasa, sa mycket sa, att hon “alskar” att lasa till Estelle, som borde vid detta laget lasa sjalv sa mycket som mojligt for att fa god forstaelse for spraket?

  Eller har Estelle ocksa dyslexi, vilket borde inte vara nagot som man kan eller vill halla hemligt?

  Konstiga rubriker i alla fall. Allt verkar vara sa tillgjort, som om denna familj, som vill vara “vanlig”, ar allt annat an vanlig. – Eller var det tvartom?


  1. Mimmi skriver: 2 augusti, 2020

   Victoria kör ju mest med ljudbok har jag läst. Som många andra. Bra vid joggingturer mm. Och barnböcker som älskas och läses om och om igen lär nog inte vara ett problem.


 8. Anna skriver: 3 augusti, 2020

  Lisalotte,
  Nej, Victorias dyslexi har inte gått över, det är inget tillstånd som växer bort, och jag skulle tro att hon av den anledningen inte gärna läser en hel bok (eller ens klarar av det). Som Mimmi skriver använder hon mest ljudböcker.
  Hennes dyslexi tycks vara av det svåra slaget, liksom Carl Philips, medan Madeleine tydligen fått en lättare släng. Så med en drabbad förälder fick alla tre barnen dyslexi i svårare eller lättare form.
  Undrar om Estelle ärvt dyslexin?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar