Det läser Victoria i sommar – kolla in hennes boktips

Att kungen gillar deckare vet vi sedan tidigare. Men vad läser kronprinsessan Victoria helst? I en intervju avslöjar hon nu sin semesterläsning.

Att den norska kronprinsessan Mette-Marit är en riktig bokslukare är knappast någon nyhet (hennes favoritbok? Hummelhonung (reklamlänk från Adtraction) av svenska Torgny Lindgren). Men visste du att även vår svenska kronprinsessa gillar att läsa? Victoria läser och lyssnar på ljudbok, växelvis. Hon har till och med en egen bokcirkel. Det avslöjar Victoria i en ny intervju med magasinet Vi Läser. Bokcirkeln, som fått det kreativa namnet ”Inget”, har nyligen läst boken Den sista flickan (reklamlänk från Adtraction) av Nadia Murad.

– Den drabbade mig väldigt hårt, avslöjar kronprinsessan.

– Jag lyssnade på den när jag var ute och sprang. Jag vet inte hur många gånger jag stannade och grät.

Näst på tur i läshögen ligger hyllade En stund är vi vackra på jorden (reklamlänk från Adtraction) av Ocean Vuong.

Men närmast om hjärtat ligger kanske ändå barnböckerna. Victoria nämner böcker som Elsa Beskows Hattstugan (reklamlänk från Adtraction), Tove Janssons böcker om Mumin (reklamlänk från Adtraction) och så, förstås, Astrid Lindgrens Mio min Mio (reklamlänk från Adtraction) och Bröderna Lejonhjärta (reklamlänk från Adtraction).

– Astrid Lindgren var väldigt modig. Hon vågade ta i de svåra ämnena: sjukdom, död, föräldralösa barn, mammor i himlen.

Victoria minns att hon ofta tyckte att Astrids böcker var hemska, att det nog är nu först, som vuxen, som hon förstår Astrid Lindgrens mörker avslöjar hon för Vi Läser.

Vidare berättar kronprinsessan att hennes barnflicka ofta läste Lennart Hellsings (reklamlänk från Adtraction) böcker för henne. Mer lättsamt än Astrid Lindgren kanske. Och en lek med orden – och språket.

Och på tal om språk och ord. I Vi Läser-intervjun berättar Victoria om Kristina Lugn (reklamlänk från Adtraction), som ju skrev en vigseldikt till kronprinsessan Victoria – och Daniel.

– Sista gången jag pratade med Kristina Lugn var i december. Hon berättade om sin enorma ångest efter att hon tackat ja till att skriva vigseldikten. Men sedan konstaterade hon att ”det blev ju bra till slut”. Och det blev det. Dikten är otroligt vacker. Jag är glad att det var just hon som skrev den, säger Victoria.

Här klickar du hem Victorias sommarläsning:

Den sista flickan av Nadia Murad. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

En stund är vi vackra på jorden. Av Ocean Voung. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Hattstugan

Hattstugan av Elsa Beskow. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Foto: TT