Drottningens favoritjacka avslöjar rörande relationen med Madeleine

Drottning Silvias favoritjacka kommer från Love Moschino. Anledningen till varför hon gillar den är rörande: den har burits av dottern Madeleine.

Torsdagen den 12 september besökte drottningen, tillsammans med World Childhood Foundation, företaget Netclean Technologies i Göteborg som arbetar för att stoppa sexuella övergrepp mot barn. Netclean har utvecklat ett digitalt verktyg som liknar ett anti-virusprogram men som istället för virus kan upptäcka bilder och filmer där barn utsätts för sexuella övergrepp. Verktyget erbjuds organisationer och företag som vill säkerställa att sådant material inte existerar i anställdas jobbdatorer. Enligt Netclean har 1 av 500 anställda material där barn utsätts för sexuellt våld på sin jobbdator.

Silvia

Drottningen på plats i Göteborg.

Det bar drottningen i Göteborg

Under besöket i Göteborg satsade drottningen på en stilfull vadderad jacka i äggskalskulör med svarta detaljer. Jackan kommer från Love Moschino. Det är långt ifrån första gången som drottningen bär jackan. Den har använts ett flertal gånger förr. Och faktum är att historien bakom jackan är en smula speciell. Och rörande! Vi såg den för första gången 2011, alltså närmare bestämt för åtta år sedan. Men då satt den på en annan kunglighet: prinsessan Madeleine, drottningens egen dotter.

Madeleine 2011

Prinsessan Madeleine 2011.

Om det var drottningens jacka redan då vet vi såklart inte säkert. Men nog är det roligt, och fint, att Madeleine och Silvia använder samma kläder? Det visar på deras speciella relation. Just detta drag kan nog många mammor (och döttrar!) känna igen: hur tonårsdottern botaniserar i mammas garderob – med eller utan tillåtelse.

Ofta har det ju varit så att Victoria lånat kläder av drottningen, exempelvis på Nobelfestligheterna förra året, då kronprinsessan Victoria bar mamma Silvias gamla Nina Ricci-blåsa i rosa och grönt. Men att det varit åt andra hållet – som i fallet med jackan – att mamma lånat av dotter är inte så vanligt.

Frågan har dock kommit upp. När ELLEs Susanne Ljung intervjuade drottning i samband med hennes födelsedag frågade Susanne om inte Silvia skulle passa på att låna kläder av döttrarna – eftersom de lånar plagg av henne.

Madeleine

Prinsessan Madeleine i mamma Silvias jacka – eller är det drottningen som lånat Madeleines jacka?

– Det var en bra idé, det ska jag föreslå!  Jag tycker att det är väldigt roligt att tonårsdöttrar, i alla familjer, har sina egna tankar och åsikter om vad som passar och säger ”ska mamma verkligen ha det där på sig?”. Och plötsligt, ett antal år senare, visar det sig att ’jaha det går tydligen jättebra att ha på sig’. Det gör mig väldigt glad! Jag tycker bara det är fint att hon delar min smak, och tycker det är vackert och vill använda kläderna. Och att hon passar i dem. Bara en sådan sak!, sa Silvia i ELLE-intervjun.

Så får du Silvias snygga stil

Dunjacka

Tunn dunjacka från Part Two. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Sjal

Scarf i leopardmönster. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Byxor från Filippa K

Byxor från Filippa K. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Loafers från Gant

Loafers från Gant. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: