Efter kritiken: Så har Meghan ändrat sina kläder

Meghan Markle

Klimatkritiken rasar mot Meghan Markle och Harry. Som ett resultat av detta har Meghan börjat tänka hållbart då hon väljer kläder.

En återkommande kritik mot de kungliga damerna, och herrarna, är deras ständigt förnyade garderober. Plagg och plagg köps in, eller lånas in – en handling som tycks sticka i ögonen på många.

Kungligheter som säger sig jobba för klimatet och miljön, samt stå för ett hållbart levnadssätt, dyker gång på gång upp i nya klänningar, skor och accessoarer.

Att bära nya plagg är dock en del i det kungliga uppdraget, många av världens kungligheter tar chansen att lyfta modeskapare och designers och därigenom bidra till pr för sitt land och dess företagare.

Kronprinsessan Victorias återanvändning

Många kungligheter, liksom vår egen kronprinsessa, Victoria, är dock oerhört bra på att återanvända gamla plagg. Även drottning Silvia är ett riktigt ess på detta. Flera av Silvias kungliga plagg – dräkter, skor och väskor – har mer än 30 år på nacken. Flera gånger har dessutom kronprinsessan Victoria lånat gamla plagg, nära fyrtio år gamla klänningar, av sin mor, drottningen. Hållbart så det förslår!

Meghan

Meghan på plats i Sydafrika, september 2019 – iförd klänning från Veronica Beard…

Återanvändningsresan, Victorias, började på våren under ett besök i Japan häromåret. Då valde kronprinsessan att bära en prickig klänning. Samma klänning hade drottningen burit 1980. I New York några månader senare satsade kronprinsessan Victoria på en randig klänning som under 1980-talet hängde i mamma drottningens garderob. Som kronan på verket valde kronprinsessan Victoria att bära en blåsa som hade 39 år på nacken. Klänningen var gul, randig, och drottningen bar den 1978 under ett besök i Sovjetunionen.

En person som däremot varit betydligt sämre på att återanvända plagg är Meghan Markle, hertiginnan av Sussex och hustru till brittiske prins Harry. Oekonomiskt och ohållbart beteende har många hävdat. Andra har, i sin tur, försvarat Meghan och pekat på att hon faktiskt behöver bygga upp en kunglig garderob – helt från scratch. Meghan har ju inte varit kunglig tidigare och hennes Hollywoodgarderob, uppbyggd under tiden då hon var skådespelare, med korta tighta klänningar och sylvassa decimeterhöga klackar, passar sig inte alltid i kungliga sammanhang. Meghans kungliga garderob behöver vara tidlös och klassisk har många menat. Och en sådan garderob kräver sina klädesplagg. Och sina pengar.

Kritiken mot Meghan Markle

På senare tid är det dock inte det ekonomiska som fått människor att reagera på Meghans shoppingvanor och nya tröjor, byxor, blazers, klänningar, skor och kappor… Nej, det handlar om hållbarhet. Om miljö och klimat. Meghan var, som bekant, gästredaktör för brittiska Vogues uppmärksammade ”september issue”, och som ett led i detta arbete satte hon bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg på omslaget. Att hylla Greta – och samtidigt flyga privatjet (inte bara en gång utan flera – och det på kort tid) och shoppa som aldrig förr har fått tusentals, hundratusentals, människor att se rött. ”Hur kan Meghan ha den typen av dubbelmoral?”, har man frågat sig.

Meghan på Tonga

… samma klänning såg vi i oktober 2018 – på Tonga.

Nu tycks Meghan ha tagit till sig av kritiken. Häromdagen, under resan i Afrika som hon just nu gör sida vid sida med sin make, har Meghan återanvänt både en klänning och ett par skor. Klänningen, en vacker blå kreation med knappar, krage och midjeknyt, har ett år på nacken. Vi såg den för första gången i oktober förra året, 2018, under ett besök på Tonga. Skorna, från Castaner (länk till butik), har vi sett ett flertal gånger förr. Även dagen efter bar Meghan en klänning hon burit förr, en randig variant som vi för första gången såg i Australien 2018. Har Meghan äntligen börjat leva som hon lär? Framtiden lär utvisa…

Klänning från Veronica Beard

Klänning från Veronica Beard. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Skor från Castaner

Skor från Castaner. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Foto: TT