Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fina budskapet i Victorias andra Nobelklänning

12 dec, 2019, 13:00 
AvJohanna Lejon
Victoria
11 december valde kronprinsessan Victoria att hylla Sara Danius, Akademiens tidigare sekreterare, som gick bort i höstas.
Annons
Modeexperten om kungafamiljens Nobelklänningar: "Smashing!"Brand logo
Modeexperten om kungafamiljens Nobelklänningar: "Smashing!"

Knytblusen är ett klassiskt kungligt plagg. Kronprinsessan Victoria har ett flertal hemma i sin kungliga garderob. 2018 blev dock plagget ett riktigt statementplagg i och med #knytblus-upproret i sociala medier. Det hela skedde efter att den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius hoppat av Svenska Akademien. Kvinnor över hela världen klädde sig i knytblus, Sara Danius signaturplagg, och fotade sig själva för att markera sin sympati för Danius – och för kvinnokamp i stort.

Såhär har Sara Danius själv berättat, för ELLE, om sitt favoritplagg:

– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong.

Knytblusens historia

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, berättar Philip Warkander, doktor i modevetenskap för ELLE.

Annons

Han fortsätter:

– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.

Victorias röda Nobelklänning

Den vackra röda klänning som Victoria bar på kungens middag för Nobelpristagarna under gårdagen, den 11 december, var, enligt våra källor, signerad Pär Engsheden. Klänningen, med knyt i halsen som på en knytblus, kan ses som en slags hyllning till Sara Danius. Som ju ofta bar just Pär Engshedens design – och knytblus.

Och på tal om knytblusar… Nedan hittar ni de allra snyggaste i butik just nu!

Annons
Knytblus
Annons

Knytblus från Soaked in Luxury. Läs mer och köp här.   (reklamlänk)

Foto: TT

Annons