Foton på kungens farmor kronprinsessan Margareta

Foton på kungens farmor kronprinsessan Margareta
I år har det gått 100 år sedan kungens farmor, Margareta, som också kallades Daisy, somnade in – blott 38 år gammal. Men vi minns henne än i dag – via dessa bilder!
Annons

Nu i april släpper prinsessan Christina boken Hon kallades Daisy (reklamlänk via Apprl) , om sin farmor Margareta. Men vem var egentligen denna kvinna: kungens och Christinas farmor, en älskad kronprinsessa som gick bort alldeles för tidigt?

Annons

Prinsessan Christinas bok inleds med Margaretas, Daisys, tragiska död. Hon är då 38 år gammal och gravid med sitt sjätte barn. Hon blir sjuk: först i örat, sedan i vattkoppor. Hon får feber och slutligen blodförgiftning – och hjärtsvikt.

– Vi ville inte börja med att berätta om hur förtjusande hon var, vilket fint eftermäle denna fantastiska människa fick. Det var nästan too much, jag var orolig för att den bilden skulle ta över helhetsbilden. Jag ville vända på kuttingen och börja med det som var den stora tragedin, berättar prinsessan Christina för Dagens Nyheter.

Daisy (barnbarn till brittiska drottning Victoria) och den blivande maken, Gustaf VI Adolf av Sverige, träffades i Kairo. De möttes för första gången i januari 1905 och därefter en knapp månad senare. Tycke uppstod. De dansade. De förälskade sig. I juni samma år stod bröllopet och våren 1906 föddes parets första barn. En son, vår nuvarande kungs pappa.

Annons

Under arbetet med boken Hon kallades Daisy har Christina funnit brev som Margareta skrivit om Gustaf VI Adolf.

”Han är så enkel, så rättfram och har tänkt ut allt så bra för egen del, och så är han högst intelligent och klyftig, tar allting med så sunt förnuft. Och han är full av upptåg och humor, dessutom”, står det i ett av dem.

Det råder inget tvivel om att de var oerhört kära. Barnen kom snabbt och tätt. Först kungens far 1906. Därefter Sigvard 1907, Ingrid 1910 (Ingrid döpte ju för övrigt sin egen dotter efter sin mor. Margrethe. I dag drottning av Danmark), Bertil 1912 och så Carl Johan 1916. Det sista barnet, som hon väntade då hon somnade in, tog hon med sig i döden.

Efter bröllopet 1905, ett bröllop som stod i England, blev det bröllopsresa till Irland och sedan slog man sig ner i Sverige, Margaret, som hon hette, blev Margareta. En älskad svensk prinsessa. Omtyckt av många – inte bara sin make och familj. Hon var en frisk fläkt, hon var något nytt. Hon målade och broderade. Hon var mycket förtjust i trädgårdsarbete och anlade till och med en vinterträdgård ovanför Oscar II:s biljardsalong på Kungliga  slottet. Hon ammade sina barn. En ovanlighet, då. Hon älskade sport!

– Hon var engagerad i det mesta och hade breda intressen. Hennes konstnärliga ådra tog sig olika uttryck men hon var väldigt öppen för vad som hände i Sverige och världen. Hon ville gärna vara med, en katalysator för det som skulle komma. Jag tror att hon hade spelat en väldigt spännande roll i familjen om hon fått leva längre. Ja, påverkat kungahuset, säger Christina i en intervju med DN.

När Margareta dör är Sverige i sorg. Statsminister Hjalmar Brantings ord, efter att han fått beskedet om prinsessans död, rymmer mycket:

Annons

– Nu har solstrålen i Stockholms slott slocknat!

Bilder på Margareta – kungens farmor

Bröllop i Storbritannien 1905.

1906,  prinsessan Margareta och prins Gustaf Adolf tillsammans med sonen prins Gustaf Adolf.

Annons

1906. Gruppbild i samband med prins Gustaf Adolfs dop. Sittande hertigen av Counaght, pappa till prinsessan, prinsessan Margareta med prins Gustaf Adolf och hertiginnan av Counaght, prinsessans mor. Stående prinsessan Patricia, prins Arthur och prins Gustaf Adolf, sedermera Gustaf VI Adolf.

1910, Margareta med nyfödda dottern Ingrid och sönerna Gustaf Adolf och Sigvard.

1914. Kronprinsessan Margareta och barnen Gustaf Adolf och Ingrid på Stadions skridskobana.

Annons

1915. Kronprinsessan Margareta, med en kamera och stativ, och dottern Ingrid i Sofieros trädgårdar.

Omkring 1910. Kronprinsessan Margareta, gift med Gustaf VI Adolf, åker skridskor på Stockholms stadion.

1920. Kronprins Gustaf Adolf med barnen prinsessan Ingrid, prins Sigvard och prins Gustaf Adolf efter sorgegudstjänsten i Storkyrkan vid kronprinsessan Margaretas död.

Annons

1886, drottning Victoria med barnbarnen Arthur och Margaret, här 4 år gammal.

Margareta med Ingrid och prins Bertil.

1917, Margareta med Ingrid och Carl Johan.

Annons

1895, en 13-årig Margaret, ”Daisy”, med systern Patricia.

Foto: TT

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Foton på kungens farmor kronprinsessan Margareta”

 1. Ebba skriver: 20 april, 2020

  Det stavas väl Connaught som det underbara hotellet i London …?


  1. ananas skriver: 20 april, 2020

   Javisst ska det vara Connaught.


 2. charlotte skriver: 20 april, 2020

  Estelle liknar dåvarande prinsessan Ingrid på bilden med hårbandet.


  1. Karin skriver: 20 april, 2020

   Ja visst är Estelle och Ingrid lika!
   Tycker de andra barnen ibland liknar Prins Alexander. Prins GA när han går ut ur kyrkan påminner mycket om kungen som ung.


 3. Minna Miller skriver: 20 april, 2020

  Jag ser ingen likheten mellan Estelle och Ingrid


 4. Kristin skriver: 20 april, 2020

  Fine bilder! Lag flere slike reportasjer med gamle bilder eller kongehistorie nå som det er lite som skjer i kongehusene.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar