Gillar du knytblusen? Då måste du kolla in detta plagg

Knytblus

För kallt för knytblus? Då måste du bara kolla in denna fina tröja med knyt. Ett perfekt komplement till blusen!

Knytblusen är ett klassiskt kungligt plagg. Kronprinsessan Victoria har ett flertal hemma i sin kungliga garderob. 2018 blev dock plagget ett riktigt statementplagg i och med #knytblus-upproret i sociala medier. Det hela skedde efter att den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius hoppat av Svenska Akademien. Kvinnor över hela världen klädde sig i knytblus, Sara Danius signaturplagg, och fotade sig själva för att markera sin sympati för Danius – och för kvinnokamp i stort.

Såhär har Sara Danius själv berättat, för ELLE, om sitt favoritplagg:

– Jag hittade en knytblus hos Anna Holtblad och kände att det skulle vara roligt att skoja till det lite och klä mig i knytblus, pennkjol och högklackat. Lite grann à la Margaret Thatcher – fast på kul. Alla andra hade jeans och t-shirt. Studenterna tyckte att det var roligt och jag fortsatte sedan att köpa en ny knytblus varje säsong.

Att Maragret Thatcher använde just knytblusen så flitigt är knappast någon slump. När hon var politisk ledare i Storbritannien var blusen med knyt i halsen hetare än någonsin.

 

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, har Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättat.

– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.

Philip Warkander har poängterat att  Sara Danius verkligen gjorde plagget knytblus till sitt signum.

– Hon har använt knytblusen på ett väldigt medvetet sätt, vilket i samtidens Sverige gett den en ny laddning.

Nu går vi  mot kyligare tider. Knytblusen kan kännas lite kall, om man inte bär något över den. Därför blev vi oerhört glada när vi upptäckte att Soft Goat (länk till Apprl), kashmirmärket som Stephanie Bergström står bakom, gör en slags variant av knytblusen. Men i stickad form. En kashmirtröja med knyt. (länk till Apprl)

Bär den till en fin kjol i midilängd, eller till kostym- eller skinnbyxor. Ha stövlar eller boots till.

Tröja med knyt

Beige tröja med knyt från Soft Goat. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Svart tröja med knyt

Svart tröja med knyt från Soft Goat. Läs mer och köp här.  (länk till Apprl)

Grå tröja med knyt

Grå tröja med knyt från Soft Goat. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Mer mode från Svensk Damtidning:

Midikjolen är höstens succéplagg – se våra favoriter

Skinnbyxan är höstens mest användbara plagg – se våra favoriter

Höstens finaste stövlar har landat i butik – här är våra favoriter

18 riktigt snygga boots med grov sula

Foto: TT