Grattis Anne! Europas coolaste prinsessa fyller 70 år

Prinsessan Anne

I dag fyller prinsessan Anne, brittiska Elizabeths enda dotter, 70 år. Vi har grävt i arkiven och plockat ut en hel hög härliga retrofoton på prinsessan.

Prinsessan Anne ska verkligen vara glad och stolt. Hon har, vid ett flertal tillfällen (innan pandemin bröt ut, utmärkt sig bland Europas kungligheter som den mest arbetsamma kungliga personen. Inte illa för drottningens enda dotter, som ju sägs trivas allra bäst i en sadel och galoppera fram på de skotska hedarna.

Medan både Kate och Meghan Markle står i rampljuset och får mycket massmedial uppmärksamhet, arbetar drottningens dotter oftast i det tysta. Hon gör inget större väsen av sig och ändå är det Anne som är arbetshästen i det brittiska kungahuset. I en undersökning som The Telegraph gjorde häromåret avslöjades det att prinsessan Anne hade arbetat 180 dagar under år 2018. Det är mer än någon annan medlem av kungafamiljen!

Prinsessan toppade även listan över de som högg i allra mest 2017. Då hade hon 455 officiella framträdanden, evenemang, middagar och mottagningar hemma, samt ytterligare 85 utländska åtaganden. Hennes sammanlagt 540 olika uppdrag överträffade allt det som trion prins William, prins Harry och Kate gjorde sammanlagt. Imponerande, minst sagt!

Men vem är då denna kvinna, en sessa som inte räds att kavla upp ärmarna och arbeta hårt? Jo! Drottning Elizabeths enda dotter tar gärna tur med hästen och leker med barnbarnen på fritiden. Men hon brinner också för miljöfrågor, vilket, inte minst, visas i hennes val av kläder. Sparsamhet är en dygd brukar det ju heta, och ja, det är en devis som prinsessan Anne verkligen lever efter. Anne föredrar att återanvända sina kungliga plagg, gång på gång. Köper man kvalitet och har en klassisk stil som håller genom decennier så kan man också spara in en del, det har hon lärt sig av mamma drottningen.

Under Commonwealth Day i Westminster Abbey häromåret kunde vi se prinsessan i en benvit kappa som hon burit mååånga år tidigare, då under en dag på Royal Ascot år 1985. Kappan var dock äldre än så. Första gången hon hade den på sig var det 1970-tal. Så Anne är alltså minst lika skicklig på återbruk som våra svenska stoltheter drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

I dag, den 15 augusti fyller Anne 70 år. Och visst är det läge för en kort biografi! Anne föddes den 15 augusti 1950 på Clarence House i London. Hennes officiella titel är The Princess Royal, en titel som brukar ges till monarkens äldsta dotter och som hon tilldelades av sin mor år 1987 (dock kan titeln inte ges om det redan finns en Princess Royal, vilket är anledningen att hennes mor aldrig bar den).

Prinsessan Anne är unik i sitt slag. Hon är känd för sitt välgörenhetsengagemang och har dessutom ägnat mycket tid åt ridsport och deltog bland annat 1976 med drottningens häst Goodwill i Montreals olympiska spel.

Anne är också den första kungligheten någonsin, som har medverkat i ett frågesportsprogram i TV.

Prinsessan Anne har de två barnen Peter och Zara Phillips med exmaken Mark Phillips.

– Hon är en underbar mamma och en fantastisk farmor, har Peter Phillips sagt i en intervju med Daily Mail.

När det kommer till kärlek och relationer har det dock knakat en del i fogarna med männen i Annes liv. Och det har upprört drottningen. När Anne skilde sig från Mark Phillips, barnen Peters och Zaras pappa, var Elizabeth långt ifrån glad. Äktenskapet varade mellan åren 1973 och 1992.

Det har ryktats om att en skilsmässa varit på g också i äktenskap nummer två, med Timothy Laurence också, vilket säga ha fått den brittiska regenten att tappa tålamodet med dottern totalt.

– Inga fler skilsmässor i familjen!, ska Elizabeth ha sagt.

Och nej, det blev ingen skilsmässa. Paret är fortfarande gifta.

Men det finns annan dramatik i prinsessan Annes liv. Ett kidnappningsdrama.

När Anne och prins Charles var på väg tillbaka till Buckingham Palace 1974, efter ett välgörenhetsevent, blev de stoppade av en bil som stannade framför deras. Ian Ball försökte kidnappa prinsessan under pistolhot. Annes privata polis, som var hennes livvakt, räddade hennes liv genom att täcka henne. Han, chauffören, en polisman och en journalist träffades av Ian Balls skott. De fördes till sjukhus där de vårdades – och överlevde. De belönades senare av drottningen för deras hjälteinsats.

– Han öppnade dörren och vi hade en dispyt huruvida jag skulle följa med honom eller inte. Han sa att jag måste följa med, men jag minns inte varför… Jag sa att jag inte ville. Jag var uppriktigt ärlig eftersom jag trodde att det vore dumt att vara otrevlig just då och vi hade en lågmäld diskussion om det faktum att jag inte skulle åka någonstans, har prinsessan Anne sagt om dramat på 1980-talet.

Men, låt oss nu glömma detta och istället ta en titt på högen av retrobilder på vackra Anne, som vi grävt fram ur arkiven. Dessutom: ett stort grattis från Svensk Damtidning!

Anne

Prinsessan Anne med mamma Elizabeth 1950.

Anne och Charles, 1952.

Prinsessan Anne

En treårig Anne med storebror Charles på slottsbalkongen 1953.

Prinsessan Anne liten

Anne har älskat hästar hela livet. Här med mamma Elizabeth på Balmoral, 1955.

Princess Anne

Familjelycka under semestern på Balmoral 1960. Anne är tio år. Här med mamma, pappa, storebror Charles och lillebror Andrew.

Anne

Frogmore House 1965. Anne ska fylla 15 år och har nyligen fått ännu en bror, lille Edward.

Prinsessan Anne

Anne möter The Supremes på London Palladium. 1968.

Prinsessan Anne

Anne, 20 år gammal, och storebror Charles, 1970.

Prinsessan Anne

Med föräldrarna, 1970.

Anne

Förlovning med Mark Phillips, 1973.

Prinsessan Anne bröllop

Bröllop med Mark Phillips, hösten 1973.

Anne

Anne på hästryggen vid Windsor Great Park, 1974.

Princess Anne

På utlandsresa till South Seas, 1974.

Prinsessan Anne

Anne med familjen på Balmoral, 1976.

Anne på OS

På OS, 1976.

Anne

Anne med sin mor och sin nyfödde son, Peter. 1977.

Prinsessan Anne.

Anne 1978.

Anne

Anne lämnar förlossningen med nyfödda dottern Zara, 1981.

Anne

Anne med moster Margaret på Charles och Dianas bröllopsdag sommaren 1981.

Princess Anne 1985

Med mamma och barnen på Windsor Horse Show, 1985.

Anne

På slottsbalkongen med svägerskorna Fergie och Diana, 1986.

Anne 1989

Prinsessan Anne sommaren 1989, med barnen på seglartävling.

Anne

Med Zara, Clarence house, 1990.

Anne

På Balmoral 1992, bröllop nummer två, med Tim Laurence.

Anne

På Gatcombe Horse Trial 1995. Ute på hundpromenad.

Anne

Prinsessan Anne 2020 – som vi är vana att se henne.

Foto: TT