Historien bakom kronprinsessans otroliga örhängen

Historien bakom kronprinsessans otroliga örhängen

Nu finns kronprinsessans Victorias vackra örhängen med månar tillbaka i butik. Vi vet mer om dem.

Torsdagen den 14 mars gav kungaparet, i närvaro av prinsparet och kronprinsesssparet, supé med divertissement på Kungliga slottet för riksdagens talmän, regeringen, riksdagens ledamöter samt högre tjänstemän i Regeringskansliet och Riksdagsförvaltningen.

Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!
Slå på ljud

Såhär skriver kungahuset.se om kvällen:

”Aftonen inleddes med divertissement i Rikssalen, ett rum som skapades 1717 av slottsbyggaren Nicodemus Tessin d.y. som slottets främsta ceremonirum. Salen togs dock först i bruk 1755. Under senare tid har salen bland annat använts som festsal vid Kungens 50- och 70-årsdagar, vid Kronprinsessans myndighetsdag samt vid Kronprinsessans och Prins Daniels bröllopsmiddag.

Divertissementet inleddes med att de inbjudna gästerna gemensamt sjöng Kungssången. Därefter framfördes Förklädd gud, en lyrisk svit från 1940 av Lars Erik Larsson med text av Hjalmar Gullberg, som framfördes av Lilla Akademiens sinfonietta, Stockholms kammarkör, Lovö kyrkas kör, Slottskyrkans vokalensemble och Slottskören. Solister var hovsångerskan Hillevi Martinpelto och hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson. Helgi Reynisson reciterade.

Efter konsertens avslut begav sig Kungafamiljen till Pelarsalen i Bernadottevåningen där de tog emot och hälsade på kvällens 432 gäster.”

Därefter var det dags för supén.

Kronprinsessan Victoria i kjol från Camilla Thulin

Under kvällen bar kronprinsessan Victoria en svart topp från Rodebjer (länk till Åhléns) och en kjol från Camilla Thulin. I öronen dinglade ett par vackra örhängen från Maria Nilsdotter.

Maria Nilsdotter är en uppskattat smyckesdesigner vars smycken burits av många medlemmar ur den svenska kungafamiljen. Främst kronprinsessan Victoria.

– Jag har alltid gillat att rita och pyssla men hade aldrig tänkt att det kunde vara ett livsval. Jag höll på med hästar under min skoltid och efter gymnasiet. Sedan började jag lite halvhjärtat på ekonomlinjen på Stockholms universitet. Efter en månad kröp det i mig. Då bestämde jag mig för att det var den konstnärliga banan jag skulle välja. Mina föräldrar var väldigt stöttande, de var tydliga med att jag måste gå en utbildning, men fick själv välja vilken. Jag testade kurser i fotografi, kroki, måleri … På vägen kom jag in på mode och att jag ville gå på Central Saint Martins. Jag flyttade till London, gick kvällskurser där och sedan deras grundår i konst och design där man provar olika konstnärliga ämnen. Smyckesdesign ingick, då klickade det!, har Maria Nilsdotter berättat om sin kreativa bakgrund för ELLE.

Och vet ni! Nu finns de vackra örhängen som Victoria bar på supén tillbaka i butik. Du hittar dem här. (länk till Wakakuu)Och det bästa av allt är att smyckena går att bära både ihop och var för sig.

Örhänge från Maria Nilsdotter. Läs mer och köp här. (länk till Wakakuu)

Foto: TT