Historien bakom Victorias blus från Baum und Pferdgarten

Kronprinsessan Victoria väljer dansk design – än en gång! Vi vet mer om historien bakom hennes söta blus.

”Som beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj har jag förmånen att följa utvecklingen inom en del av cancerforskningen och cancervården.

I den utvecklingen har den nationella cancerstrategin och inrättandet av regionala cancercentrum varit milstolpar.

Jag vet att det är tyvärr är en bit kvar innan alla i vårt land har samma tillgång till samma goda vård.

Men jag vet också att det gjorts fantastiska framsteg, med stor betydelse både för samhället och för enskilda individer.

Dessa framsteg sker inte av sig själva. Utan de är resultatet av kunniga och engagerade människors målinriktade arbete för att utveckla vårdprocessen. Det är de som driver utvecklingen framåt – och det är dem vi är här i dag för att hylla.

Precis som så många andra i vårt land har jag vänner och närstående som drabbats av cancer. Alla vittnar om samma sak: när man är som räddast och mest utlämnad, när man är ensam med sin sjukdom, då är bemötandet allt.

Det kan vara sköterskan som klarar att förmedla hopp trots att det ser mörkt ut. Eller läkaren som lägger prestigen åt sidan och tar hjälp av en kollega.

Den sortens engagemang och professionalism kan vara helt avgörande för att man ska orka kämpa vidare – för sig själv eller för någon man älskar.”

Orden är kronprinsessan Victorias, uttalade i måndags, då hon medverkade vid Jubileumsdagen för Nationella Cancerstrategin på Karolinska Institutet i Solna utanför Stockholm.

Kronprinsessans engagemang är oerhört viktigt och att hon belyser cancerfrågan är givetvis välkommet.

Victorias senaste outfit

På Karolinska i måndags valde Victoria att klä sig i en ny snygg blazer från Baum und Pferdgarten. (reklamlänk från Adtraction) Också den söta blus hon bar inunder kavajen är signerad det danska modemärket. Detta rapporterade HeavenLM, via Twitter.

Victorias blus är smårutig, modellen heter Margit, och du finner den här!

Baum und Pferdgarten (reklamlänk från Apprl) har mängder av fina plagg i butik just nu – här finner du ett urval.  (reklamlänk från Adtraction)

Det har gått 21 år sedan Rikke Baumgarten och Helle Hestehave startade Baum und Pferdgarten i Köpenhamn, år 1999. Namnet kommer från deras efternamn och är en slags fyndig ordlek som ska reflektera den lekfullhet som speglar sig i deras design. Rikke och Helle har sedan starten utmanat varandra att skapa kollektioner fulla av starka färger och kontraster.

Baum und Pferdgarten har i flera år varit ett favoritmärke i den kungliga garderoben, hos Victoria. På kontoret i Danmark jublade man förstås när man nåddes av denna information.

– Det är riktigt roligt och en stor ära att Victoria vill bära våra kläder, har Rikke Baumgarten stolt konstaterat.

Rikke Baumgarten och Helle Hestehave.

Rikke har intresserat sig för kläder och mode ända sedan hon var en liten flicka, berättar hon. Hennes föräldrar var lite anti till mode. “De var hippies”, slår Rikke fast. Men dotterns intresse vaknade ändå.

– Det var aldrig så att jag klädde ut mig till prinsessa och så, men jag har alltid gillat att liksom sätta samman kläder i olika kombinationer. Jag har alltid vetat att jag vill bli designer, det har alltid varit min önskan att bli det.

– Min största passion med designyrket är textilier, olika material. En höjdpunkt varje år är då det är textilmässa i Paris, den mässan älskar jag verkligen.

Rikke berättar att hon gillar att vara en duo, att arbeta tillsammans med sin väninna.

– Vår styrka är att vi är två, att märket har en dualism. Helle är mer stringent och jag mer voluminös. Vi kompletterar varandra på ett jättebra sätt. Jag hade aldrig klarat mig utan Helle.

Inspirationen till nya kollektioner kommer ofta från olika tyger, från resor, möbler eller från konstverk. Också sport och sportmode kan vara inspirerande, berättar Rikke.

– Om kläderna blir för damiga, eller för ladylike, kan man alltid lägga till ett sportigt element, ränder till exempel. Då lyfter man plagget till en ny nivå.

Foto: TT