Hyllade klänningen vi aldrig kommer att få se på Victoria

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria gillar att botanisera i mamma Silvias garderob. Men det finns en klänning vi inte kommer att få se henne i.

Flera gånger har kronprinsessan Victoria lånat kläder av mamma Silvia. Ett kungligt stilknep som resulterat i otaliga hyllningar. Vi – och ni läsare – älskar att se kronprinsessan Victoria i drottningens vackra plagg. Plagg med många år på nacken. Victoria vet att återbruk är det enda rätta. Och så snygg hon är i sin mors gamla kläder.

Ett av de allra mest uppmärksammade exemplen är förstås den pastelliga drömklänningen från Nina Ricci. Drottning Silvia hade den på det glada 1990-talet. Och till höger ser du hur den såg den ut på Victoria på Nobelfesten 2018:

Ett annat exempel är den här gulrandiga sommarkreationen som Victoria hade under World Water Week i Stockholm i augusti 2017:

Ett fynd inifrån drottning Silvias djupaste garderobsgömmor, där den då hade hängt i hela 39 år! Så här såg den ut på henne, under statsbesöket i Moskva 1978:

Klänningen Victoria inte kommer låna av Silvia

Men precis som att det finns smycken vi inte kommer att få se Victoria i (det kan du läsa mer om här!), finns det också plagg från mamma Silvias garderob som kronprinsessan inte kommer att använda. Inte under de närmaste åren i alla fall. Det mest utmärkande plagget av den sorten är en annan av Silvias oerhört hyllade, och älskade, Nobelkreationer.

Silvia Nobel 1993

Drottning Silvia på Nobel 1993.

Vilken? Jo den svartvita, totalt underbara, Nina Ricci-klänningen som drottningen bar under Nobelfestligheterna i Konserthuset och Stadshuset 1993 (och som hon matchade med de Leuchtenbergska safirerna).

Klänningen, kanske drottningens mest kända, är faktiskt så uppskattad att den har ställts ut på museum.

Nina Ricci-klänning

Här ser man alla vackra detaljer på Nina Ricci-klänningen.

Men varför kommer vi då inte att få se Victoria i den? För nog vågar vi påstå att kronprinsessan skulle se absolut smashing ut i den. Jo! Såhär ligger det till… Drottningen bar klänningen i ett reportage i svenska ELLE 2018. Victoria är noga med att låna plagg som drottningen inte haft på sig på länge. Helst ett tiotal år.

Så ja, där har ni alltså förklaringen. Men nog hoppas vi att kronprinsessan ska göra ett undantag för denna klänning…

Foto: TT