Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

”Jag ska träffa kungen, hjälp vad ska jag ha på mig?”

14 mar, 2019, 20:28 
AvJohanna Lejon
Det är svårt att klä sig för kunglig middag. Paniksvårt. Men behöver det vara det egentligen?, undrar Svensk Damtidnings moderedaktör Johanna Lejon.
Annons

För 10 år sedan köpte jag en kostym. Min första. Jag hade jobbat tre månader på Svensk Damtidning och skulle åka med kungaparet på statsbesök till Nederländerna. Klädkrisen var total. Vad har man egentligen på sig när man träffar kungen? Svårt!

Tre månader in på ny tjänst, men kanske primärt tre månader från livet som fattig student resulterade det i en kavaj och en byxa av, uppskattningsvis, 1000 procent polyester. Hade jag gått för nära ett ljus på svarsmiddagen hade jag förmodligen fattat eld.

Det är svårt att klä sig i kungliga sammanhang. Om en person blir inbjuden till kungaparet är just tanken ”Hjälp, vad ska jag ha på mig?” oftast den första som dyker upp i huvudet. Inte ”Vad kul det ska bli, spännande!”

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Efter det där första ”Hjälp” kommer sedan en hel rad följdfrågor: ”Hur högt ska man satsa?”, ”Ska man klä sig som sig själv? Eller som någon annan?”, ”Ska man kanske klä sig som kronprinsessan Victoria?” Och så, det ständiga dilemmat: ”Ska jag köpa något jag aldrig mer kommer att ha på mig eller ska jag satsa på ett säkert kort som jag i alla fall kan bära på en eventuell framtida bröllopsfest?”

Annons

Det svåra i det här, i kläderna, stilen och modet, de många valen, blir återigen tydligt när jag besöker Riksdagssupén (årets största fest på Kungliga slottet, med hela riksdagen och regeringen på plats). Klädkoden är smoking. Svårt. Människor tolkar koden olika, för att människor är – just det – olika.

Kungafamiljen är klädd i full gala under Riksdagssupén 2019.
Kungafamiljen är klädd i full gala under Riksdagssupén.

Kungafamiljen är klädda i full gala. Prinsessan Sofia ser ut att ha återupprepat succén på Nobel och klätt sig i Zetterberg Couture, kronprinsessan Victoria valde blus från Rodebjer och kjol från Camilla Thulin. Några av de kvinnliga gästerna, i sin tur, bär byxor. En annan tycks ha satt på sig balklänningen från tredje ring. Vissa män bär mörk kostym. Det är dock tydligt att alla har ansträngt sig, kompromissat. Någon som hatar klänning bär klänning. För att det är så man gör. Det är svårt att inte dra paralleller till de politiska kompromisser som faktiskt har gjort att alla sitter där på Riksdagssupén – till slut. Efter otaliga bullar och småkakor hos talman Andreas Norlén. Man har löst situationen. Och nu är man framme vid målet. Oavsett om det målet gäller att bilda en regering eller att välja en högklackad – eller lågklackad – sko.

Annons

I en klädbutik för några år sedan hörde jag en man påpeka att ”vid ett bröllop med klädkoden mörk kostym kan det se ut precis ‘hur som helst’.” Han sa det negativt. Men i Rikssalen, under Riksdagssupén, blir det där ”hur som helst” något otroligt positivt. Sveriges ledare är där. Människor från olika partier, olika åskådningar. Med olika värderingar. Människor från olika bakgrund, olika delar av Sverige, världen. Vårt land är inte alltid helt sammansatt och perfekt koordinerat. Så varför skulle en Riksdagssupé vara det? När jag tänker på det känns det oerhört självklart. Och plötsligt tycks klädbestyren lite enklare.

Läs mer:

Foto: TT

Annons