Kronprinsessan Victoria bär blå klänning från Escada

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria – och resten av Europas kungligheter – är på plats i Japan för trontillträdet. Vi vet mer om kläderna de bär!
Annons

Den 1 maj abdikerade Japans kejsare, Akihito, och efterträds nu av sin äldste son, kronprins Naruhito. Prinsens trontillträde innebär att Japan får sin 126:e kejsare.

På plats i Japan, för trontillträdet, är en stor del av Europas kungligheter. Kronprinsessan Victoria och kungen är där, liksom danska kronprinsparet, norska kronprins Haakon och Nederländernas, Belgiens samt Spaniens kungapar. Kort sagt: alla är där!

Annons

Kröningsdagen inleddes med att Naruhito, enligt Aftonbladet, ”förkunnade kröningen för gudomligheter och förfäder vid olika heliga platser”. De flotta festligheterna i samband med trontillträdet har minskats och skalats ner en hel del på grund av det massiva ovädret och den stora tyfon som drog in över Japan för ungefär en vecka sedan. Tyfonen, Hagibi, krävde över 80 liv och många människor letar fortfarande efter försvunna anhöriga.

Annons
Kronprinsessan i Japan
Victorias blå hatt är ny och kommer, erfar Svensk Dam, från Philip Treacy.

Men, åter till kröningen, eller trontillträdet som de mer korrekt heter. 2 500 gäster är inbjudna, från 195 länder. Kejsaren är statsöverhuvud för japan men har i princip ingen makt i praktiken. Japan är i dag världens äldsta monarki, med anor från 500-talet.

Japans nya kejsare, Naruhito, vem är han? Han är utbildad marinbiolog, gift med Masako och har, enligt Dagens Nyheter, berättat i sin biografi ”Themsen och jag” att hans lyckligaste år i livet är de två år han studerade vid Oxford.

”Han gick på disco och pubar, åt fish and chips, studerade transporter på floden Themsen under 1700-talet och kände sig fri”, skriver DN.

Victoria
Kronprinsessan Victoria i klänning från Escada.
Annons

Det bar Victoria i Japan

Låt oss stanna kvar vid trontillträdet, och tala om kläderna! Kungligheternas kläder. Kronprinsessan Victoria gjorde en tydlig markering med sitt klädval. Hon valde en fotsid, lilablå klänning som har flera år på nacken. Den kommer från tyska Escada och vi såg den för första gången för flera, flera år sedan.
Hatten däremot, den är ny och Svensk Damtidning erfar att den är signerad brittiska Philip Treacy. (reklamlänk via Apprl)

Att Victoria väljer blått är ingen slump. Hon har burit färgen i princip uteslutande den senaste tiden, för att dra fokus till sitt arbete för klimatet, miljön och haven, speciellt Östersjön. Att hon satsar på återbruk, och inte bär en ny klänning, är också en tydlig markering.

Vill du inspireras av Victorias vackra blåsa? Här hittar du en mer vardaglig variant.  (reklamlänk via Awin.com)

Annons

Allt om de kungliga kläderna i Japan

Letizia i Japan

Spanska drottningen, Letizia bär, enligt en användare på Twitter, en klänning från spanska Matilde Cano.

Mary i Japan

Kronprinsessan av Danmark, Mary, i syrenlila klänning. Enligt kungliga experten HeavenLM kommer från från Valentino. Pumpsen är från Manolo Blahnik.

Annons

Máxima i Japan

Drottningen av Nederländerna, Máxima, iförd en klänning från Natan, också Máxima satsar på återbruk meddelar bloggen Modekonigin Máxima.

Mathilde

Drottningen av Belgien, Mathilde, bär hatt från Christian Dior samt en matchande, puderrosa, klänning. Klänningen kommer från Armani Privé, meddelar Twitterkontot Modekonigin Mathilde.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Kronprinsessan Victoria bär blå klänning från Escada”

 1. HMA skriver: 22 oktober, 2019

  Nja, i sammamhanget mot den bakgrundsmiljön och i fullt dagsljus så får man lätt en association till maskerad när man ser de kungliga.. (ops!)..


 2. emmy skriver: 22 oktober, 2019

  Klänningen är ju nästan en kopia från hennes 18-års-dag då hon också blev en myndig tronföljare, också ett symboliskt val..


  1. ananas skriver: 22 oktober, 2019

   Jo det tänkte jag också genast.


 3. Sofia skriver: 22 oktober, 2019

  Vad är detta för dresscode? Någon som vet? Lång klänning med hatt?


  1. josefin skriver: 23 oktober, 2019

   Downton Abbey? förra seklet


  2. Fluff skriver: 23 oktober, 2019

   Samma som användes då hennes föräldrar gifte sig,
   Vet ej vad koden kallas.


  3. Bella skriver: 23 oktober, 2019

   Ja, jag reagerade också på den något märkliga dresscoden! Har aldrig sett frack/ långklänning med hatt tidigare!


 4. Matilda skriver: 22 oktober, 2019

  En ovanlig kombination med hatt och långklänning. Letizia har hårband/ diadem istället. Det tyckte jag personligen är snyggare.

  Är det den klänning Victoria hade på din 18-årsdag?


 5. Christina von Bonsdorff skriver: 22 oktober, 2019

  Kronprinsessan Victorias hatt är typiskt engelsk!
  Drottning Maxinas hatt är kanske en aning stor med den enorma rosen.


 6. Lilianbillshemsida.se skriver: 22 oktober, 2019

  Vet Svensk Dam något om alla vackra utsmyckningar på både kvinnorna och männen?


 7. Sonja skriver: 24 oktober, 2019

  När damerna gjort sig så representativa kunde väl karlarna åtminstone raka sig. Det spelar ingen roll hur många ordnar som pryder deras frack. Ser ovårdat, lufsigt ut.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar