Kronprinsessan Victoria bär blå klänning från Escada

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria – och resten av Europas kungligheter – är på plats i Japan för trontillträdet. Vi vet mer om kläderna de bär!

Den 1 maj abdikerade Japans kejsare, Akihito, och efterträds nu av sin äldste son, kronprins Naruhito. Prinsens trontillträde innebär att Japan får sin 126:e kejsare.

På plats i Japan, för trontillträdet, är en stor del av Europas kungligheter. Kronprinsessan Victoria och kungen är där, liksom danska kronprinsparet, norska kronprins Haakon och Nederländernas, Belgiens samt Spaniens kungapar. Kort sagt: alla är där!

Kröningsdagen inleddes med att Naruhito, enligt Aftonbladet, ”förkunnade kröningen för gudomligheter och förfäder vid olika heliga platser”. De flotta festligheterna i samband med trontillträdet har minskats och skalats ner en hel del på grund av det massiva ovädret och den stora tyfon som drog in över Japan för ungefär en vecka sedan. Tyfonen, Hagibi, krävde över 80 liv och många människor letar fortfarande efter försvunna anhöriga.

Kronprinsessan i Japan

Victorias blå hatt är ny och kommer, erfar Svensk Dam, från Philip Treacy.

Men, åter till kröningen, eller trontillträdet som de mer korrekt heter. 2 500 gäster är inbjudna, från 195 länder. Kejsaren är statsöverhuvud för japan men har i princip ingen makt i praktiken. Japan är i dag världens äldsta monarki, med anor från 500-talet.

Japans nya kejsare, Naruhito, vem är han? Han är utbildad marinbiolog, gift med Masako och har, enligt Dagens Nyheter, berättat i sin biografi ”Themsen och jag” att hans lyckligaste år i livet är de två år han studerade vid Oxford.

”Han gick på disco och pubar, åt fish and chips, studerade transporter på floden Themsen under 1700-talet och kände sig fri”, skriver DN.

Victoria

Kronprinsessan Victoria i klänning från Escada.

Det bar Victoria i Japan

Låt oss stanna kvar vid trontillträdet, och tala om kläderna! Kungligheternas kläder. Kronprinsessan Victoria gjorde en tydlig markering med sitt klädval. Hon valde en fotsid, lilablå klänning som har flera år på nacken. Den kommer från tyska Escada och vi såg den för första gången för flera, flera år sedan.

Hatten däremot, den är ny och Svensk Damtidning erfar att den är signerad brittiska Philip Treacy. (reklamlänk från Apprl)

Att Victoria väljer blått är ingen slump. Hon har burit färgen i princip uteslutande den senaste tiden, för att dra fokus till sitt arbete för klimatet, miljön och haven, speciellt Östersjön. Att hon satsar på återbruk, och inte bär en ny klänning, är också en tydlig markering.

Vill du inspireras av Victorias vackra blåsa? Här hittar du en mer vardaglig variant.  (reklamlänk från Awin.com)

Och här finns en festlig i samma nyans.  (reklamlänk från Apprl)

Allt om de kungliga kläderna i Japan

Letizia i Japan

Spanska drottningen, Letizia bär, enligt en användare på Twitter, en klänning från spanska Matilde Cano.

Mary i Japan

Kronprinsessan av Danmark, Mary, i syrenlila klänning. Enligt kungliga experten HeavenLM kommer från från Valentino. Pumpsen är från Manolo Blahnik.

Máxima i Japan

Drottningen av Nederländerna, Máxima, iförd en klänning från Natan, också Máxima satsar på återbruk meddelar bloggen Modekonigin Máxima.

Mathilde

Drottningen av Belgien, Mathilde, bär hatt från Christian Dior samt en matchande, puderrosa, klänning. Klänningen kommer från Armani Privé, meddelar Twitterkontot Modekonigin Mathilde.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: