Kronprinsessan Victorias bästa festlooks genom åren

Victorias bästa festlooks

Bäst trivs hon i jeans 
och träskor! Det kan man dock inte tro när man ser Victorias glamourösa 
galalook. Vår vackra 
kronprinsessa är 
onekligen drottning 
av röda mattan.

Det har gått över 10 år sedan kronprinsessan Victorias kammarjungfru och stylist, Tina Törnquist, kom in i hennes liv. Tina har gjort underverk för Victorias look. Och för hennes självförtroende när det gäller mode.

Kronprinsessan Victorias stil har gått från klarhet till klarhet. Och visst har den förändrats! Nu har hon landat i en ny mer mogen, representativ och kunglig look. Dessutom är hon mer bekväm än på länge.

– Kläder är naturligtvis viktigt för mig. Men det är först på senare tid som jag har insett vad de egentligen betyder, har hon själv slagit fast.

Ända sedan 18-årsdagen har kronprinsessan Victorias klädval granskats under lupp. Under åren har hennes stil både skrivits ner – och hyllats. För några år sedan: främst det förstnämnda. Vid Nobelfesten 2006 gick en tidning så långt att de konstaterade att kronprinsessan var klädd ”i en gammal trasa”, faktum är att Victoria faktiskt satsade på hållbart mode redan då, och återanvände en galaklänning hon burit tidigare.

Kronprinsessans intresse för mode

I sena tonåren, och kanske så länge som till 30-årsdagen, var stil och kläder inget som kronprinsessan reflekterade särskilt mycket kring – eller la ner tid på.

– Tyvärr har jag inget naturligt klädintresse. Det skulle underlätta. Själv tycker jag att det är för mycket fokus på kläder, min syster försöker hjälpa mig, men kläder är inget jag prioriterar, sa kronprinsessan Victoria till tidningen Amelia 2003.

I dag tänker hon annorlunda. Intresset för det yttre har vaknat. Och i dag vågar hon ta ut svängarna. Särskilt då det är dags för gala och fest. Så långt det går lyfter hon fram svenskt mode – både på röda mattor, galor och banketter.

– Jag försöker använda svenska kläder så mycket som möjligt, jag är stolt över att vi har fina svenska modehus med kläder som jag kan visa upp utomlands, men det svenska utbudet av galaklänningar är ganska begränsat. Därför blir det tyvärr ofta utländska modeskapares kläder vid banketter och officiella tillställningar. Jag vill gärna klä upp mig. Det är mitt sätt att upphöja och visa respekt för dem som bjuder in mig, sa kronprinsessan Victoria i Herman Lindqvists bok Victoria – Drottning med tiden, som kom ut 2009.

Klänning från H&M

👑👑👑👑

Polar Music Prize och kronprinsessan Victoria är klädd i en underbar brokadmönstrad klänning från H&M. Wow! Hon har även denna i svart.

Klänning från Ralph Lauren

👑👑👑

Vit fotsid klänning från amerikanska Ralph Lauren. Smycket kommer från H&M. Så snyggt och stilrent. Victoria klär verkligen i vitt!

Klänning från Escada

👑👑👑

På fest i samband med prins Williams och Kates bröllop 2010. Klänningen från Escada klär henne perfekt. Frisyren likaså!

Klänning från Nina Ricci

👑👑👑👑👑

Nobel 2018 och Victoria bär Silvias gamla Nina Ricci-blåsa. Full pott! Denna klänning är fantastisk!

Silverklänning från H&M

👑👑👑👑

Polar Music Prize och Victoria bär en silverblåsa från H&M. Coolt och supersnyggt!

Klänning från Escada

👑👑👑

Bröllop i Monaco 2011. Victoria bär smutsrosa klänning från Escada. Denna skulle jag gärna se igen! Varför inte dagen efter Nobel i år?

Klänning från BCBG Max Azria

👑👑👑

Då danska Margrethe fyllde 70 år bar Victoria denna randiga klänning under en av festkvällarna.

Klänning från Selam Fessahaye

👑👑👑👑👑

Polar Music Prize 2019. Kronprinsessan Victoria bär en underbar klänning i rosa tyll signerad svenska Selam Fessahaye. Victorias bästa galalook någonsin!

Klänning från Stylein

👑👑👑👑

Polarpriset igen. Victoria bär klänning från Stylein och smycken från Maria Nilsdotter.

Klänning från House of Dagmar

👑👑👑👑

Kronprinsessan i en underbar skir klänning från svenska House of Dagmar

Klänning från Fadi el Khoury

👑👑👑👑👑

En riktig sagoklänning! Grårosa dröm med släp signerad Fadi el Khoury.

Klänning från Pär Engsheden

👑👑👑👑👑

Nobel 2014 bar Victoria denna ståtliga Pär Engsheden-klänning. Vilken queen!

Foto: TT