Lyx eller budget? Här är prinsessornas flottaste (och billigaste) modeval

Lyx eller budget? Här är prinsessornas flottaste (och billigaste) modeval

Haute Couture och gamla antika smycken i all ära! Men något som är lite extra spännande att fokusera på då det kommer till kungligt mode är vardagskläderna. Kläderna som kungligheterna köper och som också vi vanliga, dödliga, kan klicka hem från butikerna.

Men vilka märken gillar våra prinsar och prinsessor – och hur mycket kostar plaggen? Det ska vi fokusera på här!

Kungafamiljens ALLA hem!
Slå på ljud

Först ut: kronprinsessan Victoria. Victoria är ju generellt väldigt bra på att variera sig, modemässigt. Både då det gäller märken och när det kommer till prisklasser. Men visst finns det gånger då hennes klädval sticker ut lite extra. Prins Alexanders dop exempelvis.

Under dopet, som gick av stapeln hösten 2016, dök kronprinsessan upp i en fantastisk rosa klänning i spets. Det visade sig snart att klänningen var signerad en av hennes favoritdesigners: libanesiske Elie Saab. Och prislappen på klänningen? 42 000 kr! Smakar det så kostar det Victoria, och kostar – ja, det gjorde det den här gången! Här hittar du en liknande klänning. (länk till butik)

Men kronprinsessan är ju också oerhört bra på budgetklipp. Och ett sådant klipp visade hon upp nu i höst under ett besök hos Scenkonstallianserna! Då satsade Victoria på en midnattsblå, plisserad, kjol i midilängd från H&M. Priset? 199 kr. Ett klipp med andra ord! Här hittar du en nästan exakt likadan kjol. (länk till Arket)

Och sedan har vi ju de där köpen i mellanklassen, som vi ofta ser Victoria i. En sådan klänning visade hon upp i Adventsfilmen som kablades ut på nätet den första advent i år. Här syns Victoria i en underbart vacker sidenklänning från Greta Stockholm. Klänningen kostar 6 195 kr. Och många har velat kopiera Victoria visar det sig! Klänningen är nämligen slut i alla storlekar förutom medium. Här hittar du en liknande klänning. (länk till Lindex)

Nu till en ny prinsessa! Prinsessan Sofia. Precis som Victoria varierar hon sig en hel del modemässigt. Och vid ett tillfälle tog hon sannerligen i från tårna. Det var under Nobelfesten 2015. Sofia hade hunnit vara prinsessa ett halvår ungefär, dessutom var hon nygravid och väntade lille Alexander. På prisutdelningen i Konserthuset, och på den efterföljande banketten i Stadshuset, var Sofia klädd i en blåsvart blåsa med bara ärmar.

Klänningen var signerad Oscar de la Renta, en kunglig favoritdesigner, och hade en prislapp på svindlande 76 000 kr. Ett djärvt val, minst sagt. Gillar du klänningen? Då måste du kolla in denna! (länk till butik)

Sedan dess har dock Sofia valt svensk design på Nobelfestligheterna. Och några exakta prislappar har vi inte fått korn på.

Men prinsessan Sofia har ju inte bara sådana här dyrgripar i garderoben. Hon har också betydligt billigare plagg. Som den här mysiga toppen, från Soft Goat, som vi såg under en konsert med Lilla Akademien på Vasateatern i våras. Priset? 1 395 kr. Här hittar du tröjan. (länk till butik)

Och så slutligen – prinsessan Madeleine. Madeleine är ju känd för att gilla internationella modehus. Och då blir det ofta lite dyrare. Riktigt dyrt blev det under prins Gabriels dop 2017, då Madeleine dök upp i en ljuslila persianpäls från Valentino med en prislapp på 144 000 kr. Klänningen hon bar inunder var också rejält dyr. 56 000 kr kostade den. Också den från Valentino. En liknande klänning hittar du här. (länk till butik)

Hösten 2019 satsade dock Madeleine på budget. Under Bokmässan syntes hon i en kamelfärgad kappa från H&M med en prislapp på ungefär 1 000 kr. Vilken skillnad va? En liknande beige kappa kan du klicka hem här! (länk till butik)

Mer mode hos Svensk Damtidning:

Kolla in prislappen på Sofias underbara klänning

Här hittar du Victorias snygga knytblus

Kolla in prislappen på Victorias nya H&M-örhängen

Madeleine bär säsongens finaste klänning – här hittar du den

Foto: Kungliga Hovstaterna, TT