Madeleine och Silvia bär armband från Childhood

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia

Det finns ett armband som drottning Silvia och dottern Madeleine alltid bär. Ett armband som förenar dem och som gör att de alltid markerar sitt speciella band till varandra.

I fredags, den 25 oktober, närvarade kungaparet och prins Daniel vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högtidssammankomst. På plats fanns cirka 1 000 gäster från näringsliv, akademi och politik. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien firar i år 100 år och verkar för en positiv samhällsutveckling genom att främja tekniska och ekonomiska vetenskaper samt näringslivets utveckling.

Högtidssammankomstens första del hölls i Aula Medica på Karolinska institutet. Där delade kung Carl XVI Gustaf ut akademiens guldmedaljer till:

Ekonomie dr Hans Dalborg

Professor Max Tegmark

Civilingenjör Lena Olving

Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon

Drottning Silvia

Silvia med prins Daniel och kung Carl XVI Gustaf vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högtidssammankomst.

Efter prisutdelningen i Aula Media följde en bankett i Stockholms stadshus. Under middagen höll kungen ett tal där vi fick höra prov på hans humor. Han sa, bland annat:

”Mina damer och herrar,

Vetenskapen går framåt. Vi lever allt längre. I Sverige har vi i dag massor av hundraåringar – det vet jag, för jag har skickat telegram till allihop. En del av dem är relativt pigga och rörliga. Och många har stor glädje av svenska uppfinningar såsom pacemakern och rollatorn. Ändå är det väl inte så värst många hundraåringar som kan kallas ”unga och lovande”. Åtminstone inte med trovärdighet. Men – ingen regel utan undantag! Och, ja, nu förstår ni kanske vart jag är på väg. Jag vill nämligen hävda att den hundraåring som vi firar ikväll är just ung och lovande.”

Roligt, inte sant?

Det bar drottningen på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) högtidssammankomst

Men, låt oss tala om kläderna en stund. Klädseln var frack och drottningen bar en silvergrå fotsid klänning med en liten bolero av spets över. Över den vackra klänningen hade hon även en vacker cape. En liknande finner du här. Nedan finns också en riktigt fin!

Drottning Silvia

Silvia i en vacker cape med päls.

Cape från Busnel

Cape från Busnel. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Låt oss även fokusera på drottningens vackra smycken! Runt sin smäckra handled hade hon, som alltid, två olika typer av Childhoodarmband. Ett med indianpärlor och ett i guld, från Sophie by Sophie.  (reklamlänk från Apprl)

Varje pärla på armbandet har en egen färg som beskriver en artikel i FN:s barnkonvention. Pärlorna och Childhood vill påminna dig om allas rätt till en barndom fri från våld och sexuella övergrepp. I den medföljande broschyren beskrivs några av nyckelparagraferna i FN:s barnkonvention på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Silvias armband

Drottningens vackra Childhoodarmband.

Här kan du klicka hem armbandet med plastpärlor!

Det förgyllda Childhoodarmbandet, med ädelstenar, är perfekt att ge som julklapp eller liknande. Anledningen? 10 procent från varje armband går nämligen till just Childhoods viktiga verksamhet.

Armband från Sophie by Sophie

Armband från Childhood. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Att Childhood är Silvias egen välgörenhetsorganisation, startad av henne själv, är visserligen en av anledningarna till att hon alltid bär det vackra armbandet. Men visste du att även Madeleine bär det? Anledningen? För att markera sitt band till mamma Silvia – och för att lyfta sin mors viktiga arbete och berörande kamp för barns rättigheter. Armbandet visar också att hon och drottningen alltid hör ihop, att de genom sitt arbete för World Childhood Foundation alltid har en speciell relation.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleines Childhoodarmband.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: