Mette-Marits tydliga strategi bakom klädvalet

Kronprinsessan Mette-Marit väljer att bära en tio år gammal kappa under utdelningen av Nobels fredspris i Oslo. Vi vet mer om strategin bakom modebeslutet.

Kronprinsessan Mette-Marits vardagslook är enkel och utan anmärkning. Hon trivs bäst i avskalade klänningar och kjolar utan krusiduller, halvhöga pumps och snygga kappor. Hon sticker inte ut, inte till vardags. Men då det kommer till fest älskar Mette-Marit att klä upp sig lite extra. Och då väljer hon att gå tillbaka till sina rötter.

Haakon, kronprinsen av Norge, mötte Mette-Marit, som ju då hette Tjessem-Høiby i efternamn, på en festival. Då var Norges blivande kronprinsessa en bohemisk och kortklippt ung kvinna som älskade musik och festligheter, hon klädde sig gärna i t-shirt och pösiga byxor. Grungelooken, som var superhet i början av 1990-talet, anammade hon helt och fullt.

Sonja, Mette-Marit och Haakon på Nobels fredspris 2019

Mette-Marit den 10 december 2019.

Några år senare, den 25 augusti 2001, gifte hon sig med Haakon och blev därmed kunglig. Hennes stil förändrades. Snabbt. T-tröjorna och de rymliga byxorna var ett minne blott. Istället satsade Mette-Marit på en mer prinsessig look. Men hon såg inte alltid ut att trivas. Inte till vardags i alla fall. Däremot tycktes hon vara mycket mer bekväm då det kom till fest.

Och faktum är att Mette-Marits gala- och feststil är helt unik. Hon gillar den bohemiska looken, som ju är hennes grundstil. Hon är oerhört förtjust i blommiga klänningar i lite 1970-talssnitt. Gärna vida sådana, med härligt böljande och långa kjolar.

Mette-Marit

Diademet – med beigefärgat band – 2010. Känner ni igen kappan? Ja, visst är det samma kappa hon bär i dag. Från Valentino.

Däremot är inte prislappen särskilt hippieaktig, tvärtom! När det kommer till fest och gala är det lyx som gäller för Mette-Marit. Helst klär hon sig i Valentino. Eller Emilio Pucci. Prislapparna på dessa vackra blåsor? Nära 40 000 kronor.

Mette-Marits modeförändring

Mette-Marit har, under åren, fått en hel del kritik för sina dyra modeval. Otaliga människor har upprörts över norska kronprinsessan exklusiva smak. Och just därför tycks Mette-Marit ha gjort en förändring. Hon satsar mer på återbruk än någonsin!

Dagens framträdande i Oslo, i samband med Nobels fredspris i Norge, var inget undantag. Mette-Marie valde att bära en tio år gammal kappa i vitt från Valentino. I håret hade hon ett gyllene diadem från Prada, också det är gammalt. Diademet såg vi för första gången 2010.

Gillar du Mette-Marits snygga stil? Nedan finner du några plagg som fixar den!

Busnel kappa prinsessan Marie

Kappa från Busnel. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Kappa från Valentino

Vit kappa i kashmir från Valentino. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Kappa från Busnel

Kappa från Busnel. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Diadem med strass från H&M. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Diadem med pärlor från H&M. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Pumps från Flattered. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

 

Foto: TT