Modeexperten: ”Det kommer kungligheterna bära på Nobel 2019”

Nobel 2019

I morgon, tisdag den 10 december, är det ÄNTLIGEN, dags för festernas fest: Nobel! I fokus står, förutom priserna förstås, kläderna. Så, vad kommer de svenska, kvinnliga, kungligheterna att ha på sig? Johanna Lejon, Svensk Damtidnings moderedaktör, förutspår hur det kommer att bli.

Vad kommer prinsessorna att ha på sig under Nobelfesten 2019?

– Jag både hoppas och tror att de väljer svensk design. 2017 var senaste året alla kungligheter var på plats (Madeleine stod ju över Nobel 2018, för att hon skulle ”fokusera på familjen”) och då bar Madeleine, som ju väntade Adrienne, en gravidklänning från brittiska Seraphine (Sofia satsade på Ida Lanto och Victoria bar Jennifer Blom).

Madeleine och Sofia på Nobel 2017.

Men 2016 satsade alla svenska prinsessor på svenskt (Madeleine i Fadi el Khoury, Victoria i H&M och Sofia i House of Dagmar)! Jag hoppas det blir så i år också.

Victoria på Nobel 2018 – i drottningens Nina Ricci-klänning från 1995.

Inför Nobel 2017 förutspådde jag att Victoria skulle satsa på någon av Silvias gamla Nobelblåsor men det dröjde ända till 2018 tills det blev en sanning! Så kul! Och vad roligt det skulle vara om hon skulle göra det fler gånger. Det tror jag dock inte. Inte på ett tag. Det blir ett säkrare kort i år: kanske Lars Wallin eller Pär Engsheden.

Victoria Nobel 2000

Nobel 2000. Victoria bär Lars Wallin.

Färgen då? Jag tror på en djup juvelfärg! Även då det gäller Sofia och Madeleine tror jag att vi kommer få se färg! Madeleine trivs ju visserligen bäst i ljusa kulörer men jag hoppas på något mer färgstarkt. Sofia kommer att smälla till med något riktigt storslaget, det är jag övertygad om. Den smala siluetten på den klarröda blåsa, från Zetterberg, hon bar sist får stå tillbaka för en vidare kjol. Drömmen skulle dock vara om Sofia körde någon av drottningens vackra blåsor från 1970-talet. Hon skulle vara vansinnigt fin i den isblå Elisabeth Wondrake-klänningen från 1979.

Silvia

Drottning Silvia på Nobel 1979.

Vad kommer drottningen att bära?

– Jag tippar att det blir återbruk. Zehnder-klänningen från 1999 skulle jag mer än gärna se.

Silvias Nobelklänning från 1999.

Dock tror jag att det blir lång ärm. Sedan 2003 har vi bara sett Silvia på Nobel i ärmlöst vid ett tillfälle.

Har du någon favoritklänning från tidigare år?

– Som alla andra ÄLSKAR jag Silvias Nina Ricci-blåsa i svartvitt från 1993. Och sedan är jag vansinnigt svag för den vita Yuki-klänningen som drottningen bar 2006.

Silvia i Yuki 2006

Silvia på Nobel 2006, i klänning från Yuki.

Vilka traditioner måste de kungliga kvinnorna förhålla sig till när det kommer till Nobelklädsel?

– För män är det enkelt: frack. För kvinnor finns fler val. Och därmed fler ”fällor” att gå i. Enligt etiketten ska ju ordensbandet inte ligga direkt på bar hud men just det kravet har man stretchat på rejält de senate åren. Bra, tycker jag. Man får dock inte glömma att det är priserna, och bildningen, som står i fokus under Nobel. Således ska man klä sig korrekt. Och inte stjäla hela showen.

Juveler då, vad kan vi vänta oss där?

–  Jag önskar att kungligheterna blickar lite längre in i juvelskrinen och tar några smycken man inte ser så ofta. Det vore kul om Kronprinsessan Margaretas rubindiadem luftades. Trots att smyckets historia är en smula komplicerad. 

Silvia Japan 2007

Silvia i Japan 2007, i Kronprinsessan Margaretas rubindiadem.

Vad tror du om de andra gästernas klädsel?

– Jag håller tummarna för återbruk! Och för klänningar med budskap!

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke på Nobel 2018. Alice bar en klänning gjord av Stadsmissionen Remake, klänningen var sydd av avlagda sidenskjortor.

Vem ser du mest fram emot att se under Nobelkvällen?

Sara Danius Nobel 2018

Sara Danius under Nobelfestligheterna 2018.

– Sara Danius kommer att vara oerhört saknad. Hon har tillfört både stjärnglans och bildning genom sina otroliga outfits de senaste åren. Camilla Thulin bör man alltid hålla blicken på – hon ser alltid fantastisk ut! Sveriges kulturminister Amanda Linds klänning ska också bli rolig att kolla in. Vad jag förstår är det Beckmans Designskola som ligger bakom Amandas blåsa.

Camilla Thulin

Camilla Thulin på Nobel 2011.

Foto: TT