Modiga markeringen! Här bär Victoria ”drottningsmycket”

Victoria

Ser ni detaljen på nya fotot av kronprinsessan? Hon bär en historisk drottningbrosch. Vilken markering!

– Smyckena berättar så mycket om en tid, och i vissa fall också personer. Smyckena gör historien levande. Det här är något som någon har burit, tagit, kan på. Det är läckert.

Orden är kronprinsessan Victorias, uttalade i den två delar långa dokumentären som sändes på SVT i våras. En dokumentär om kungliga smycken.

I dokumentären, som berättade historien om flera av kungafamiljens mest älskade tiaror, örhängen och halsband, slog Victoria fast en sak. Vad? Jo, att det finns smycken hon inte bär. Inte än i alla fall.

– Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära – i dag, berättade Victoria i den hyllade dokumentärserien.

Det hela är riktigt rörande, inte sant? För visst kommer det en tid då vi kommer att få se Victoria i dessa smycken.

Silvia

Drottning Silvia med diamantbroschen på bröstet, året är 2006.

Diademen kronprinsessan inte bär

Men, vilka diadem är det då som kronprinsessan Victoria syftar på? Svensk Damtidning vet!

1. De Leuchtenbergska safirerna

Drottning Silvias safirer är berömda, lätta att bära och kanske vackrast i hela det kungliga Europa. Diademet har 9 djupblå safirer, och halsbandet 15 safir-rosor och 9 kläppar – det blir 33 super-safirer totalt. Allt inramat av briljanter.

2. Kröningsdiademet

Kröningsdiademet tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket 1873.

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Louise

Drottning Louise med den brosch Victoria nu bär.

3. Kronprinsessan Margaretas rubindiadem

När Gustav VI Adolf gifte sig med brittiska prinsessan Margareta år 1905 (kungens farmor), fick bruden detta rubindiadem i gåva av sin farbror och faster, kung Edward VII och drottning Alexandra. Drottningen bar det första gången 1995. Även Marianne Bernadotte har haft det på sig.

4. Drottning Sofias diadem

Drottning Sofias diadem har 150 år på nacken och är faktiskt skapat av en gammal juvelkam som tillhört den första Bernadottekungen Karl XIV Johan. Dessutom är det hela 9,3 centimeter högt. Och formen är helt stel. Detta bar Silvia på sin första Nobelfest – och det blev en dramatisk historia.

Men det är inte bara diadem, tiaror, som kan vara drottninglika. Det kan också broscher vara. Ett exempel är den pärlbrosch vi ofta sett på två drottningar: drottning Louise och drottning Silvia.

Kronprinsessan Victoria

Victoria med pärlbroschen, 2020.

Broschen, formad som ett löv med diamanter och pärlor, är en riktig drottningbrosch. Men nu får vi se den på Victoria. På två av de nya fotona som släpptes i samband med att Victoria och Daniel firar tio år som gifta poserar kronprinsessan i en vacker vit klänning (som sägs vara skapad av Pär Engsheden) – med broschen på bröstet. En försmak av vad vi i framtiden kommer att få se, när vår Victoria är Sveriges statschef och drottning.

Sugen på en vacker vit klänning likt Victorias? Nedan hittar du den finaste just nu. Perfekt för varma sommardagar.

Vit klänning

Klänning från H&M. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Foto: TT, Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna.