Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Couturemästaren Pär Engsheden om höstens stora modegala: ”Aldrig förutsägbar”

02 jun, 2019, 17:00 
AvJohanna Lejon
Pär Engsheden inför NK-galan 2019
I augusti är det återigen dags för NK-galan! Vi har intervjuat jurymedlemmarna Pär Engsheden, Caroline Winberg och Hedda Stiernstedt!
Annons

För fjärde året i rad ska årets mest framträdande kreatörer, varumärken och stilikoner prisas under NK Galan 2019. Nu presenterar Nordiska Kompaniet årets namnkunniga jury som består av välkända profiler som exempelvis supermodellen Caroline Winberg (en av prinsessan Madeleines nära väninnor) samt skådespelerskan Hedda Stiernstedt (kanske mest känd som Nina i SVT:s Vår tid är nu).

NK-galans jury 2019
NK-galans jury 2019: Pär Engsheden (mannen bakom kronprinsessan Victorias brudklänning), modedesigner och programansvarig på Beckmans, Caroline Winberg, supermodell, Pontus Frankenstein, grundare Frankenstein Studios, Behnaz Aram, designer och kostymör, Jacob Skragge, grundare All Blues, Hedda Stiernstedt, skådespelerska och Eva Lindström, vd Image Group.

Årets jury utgörs av meriterade profiler som alla är exceptionella inom sina områden. Juryn har valts med omsorg för att ringa in olika kompetenser från modeindustrin och dess kulturella omvärld.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Så, vilka är då med? Juryn lyder som följer… Ordförande Pär Engsheden (mannen bakom kronprinsessan Victorias brudklänning), modedesigner och programansvarig på Beckmans, Caroline Winberg, supermodell, Pontus Frankenstein, grundare Frankenstein Studios, Behnaz Aram, designer och kostymör, Jacob Skragge, grundare All Blues, Hedda Stiernstedt, skådespelerska och Eva Lindström, vd Image Group. Tillsammans utser de vinnare i kategorierna Nordiska Kompaniets Framtidslöfte, Nordiska Kompaniets Stilikon, Nordiska Kompaniets Innovationspris och Nordiska Kompaniets Hantverkspris.

NK-galans jury
Hela NK:s galajury samlad.

Nytt för i år är kategorin Nordiska Kompaniets Hantverkspris. Ett pris som har tagits fram för att främja kreatörer som värnar om hantverksprocessen med fokus på kvalité, hållbarhet och design, något som ligger NK varmt om hjärtat. Med priset vill man lyfta fram de personer, verk och varumärken som ser varje produkt och plagg som en investering i en tid då hållbarhet och långsiktighet blir allt viktigare i samhället.

Vilka som sedan står som vinnare kommer avslöjas under NK Galan 2019 den 26 augusti i Stockholm.

Pär Engsheden
Pär Engsheden inför NK-galan 2019.

Pär Engsheden: ”Det mest eftertraktade eventet kring sommarens modevecka”

Du sitter i juryn för NK-galan 2019, hur kände du när du fick erbjudandet och varför bestämde du dig för att vara med?

Annons

– Det här är mitt tredje år, så det är superkul att bli tillfrågad igen. Ser fram mot att få diskutera mode och design med alla de fantastiska personerna i juryn och att få vara med och ge några begåvade kreatörer ett pris.

Vad har du för relation till den här galan?

– Sedan man började med galan så har den varit det mest eftertraktade eventet kring sommarens modevecka. Det roliga är att det alltid är ett nytt upplägg varje år, så det aldrig blir förutsägbart.

Vilken roll har NK spelat i ditt liv?

– Har en lång relation med varuhuset. Hade en gång i tiden tillsammans med andra svenska designers avdelningen NK Independent, där såldes förutom min egna kollektion även plagg från Marina Kereklidou, Yanagisawa och NygårdsAnna. Har också skapat kreationer för olika visningar på varuhuset. Vid ett tillfälle gjorde jag en finalklänning helt täckt med NK-loggor. Den bars av supermodellen Caroline Winberg, som jag nu åter får träffa på NK i årets jury.

Annons

Vilket pris ser du mest fram emot att dela ut?

– Ser mycket fram mot att ta fram vinnaren för Hantverkspriset. Dels för att jag har ett så stort intresse för kvalitet och hantverk men också för att det är en ny priskategori.

Vad tillför du i juryn – finns det något särskilt område som ligger dig nära om hjärtat?

– Mitt brinnande intresse för det unika kombinerat med att jag har rätt bra koll på vad som är på gång och vilka som är morgondagens designers. Detta tack vare mitt långa engagemang på Beckmans designhögskola.

Vad är allra mest spännande inom mode- och designbranschen just nu, tycker du?

– De händer massa saker nu som är intressanta. Jag tänker bland annat på det ökade intresset för couture och handens verk men också på all spännande teknik som 3D-print och laserutskärning.

Hur klär du dig helst sommaren 2019?

– Svalt, avslappnat men också lite välskräddat och mycket mörkblått.

Hur ser framtidens mode ut – tror du?

Annons

– Man kommer inte att kunna undgå att förhålla sig till hållbarhet i framtiden. Detta kommer absolut att leda till ändrade konsumtionsmönster, mer kvalitet än kvantitet.

Om du fick tipsa om något just nu – vad blir det?

– Det kan aldrig vara fel att läsa en bok av Sara Danius!

Supermodellen Caroline Winberg
Supermodellen Caroline Winberg.

Caroline Winberg: ”Sparade alla mina pengar för att kunna köpa något på NK”

Vad har du för relation till den här galan?

– Jag har tidigare gått visningar för NK men har inte haft möjlighet att gästa galan, nu när jag har flyttat tillbaka till Sverige så är det lite lättare att vara med!

Vilken roll har NK spelat i ditt liv?

– NK var stället man gick på som tonåring och drömde sig bort. Sparade alla mina pengar för att kunna köpa något där

Annons

Vilket pris ser du mest fram emot att dela ut?

– Nordiska Kompaniets Innovationspris!

Vilken person inom mode- och designbranschen har betytt mest för dig?

– Karl Lagerfeldt bokade mig för min första stora visning när jag var 16 år, så det var nog han som startade min internationella karriär.

Hur klär du dig helst sommaren 2019?

– I Reformationklänningar och sneakers.

Om du fick tipsa om något just nu – vad blir det?

– Jag älskar RMS beautyprodukter, så de vill jag tipsa om!

Hedda Stiernstedt sitter i NK-galans jury 2019.
Hedda Stiernstedt sitter i NK-galans jury 2019.

Hedda Stiernstedt: ”NK är moderskeppet för modevärlden”

Du sitter i juryn för NK-galan 2019, hur kände du när du fick erbjudandet och varför bestämde du dig för att vara med?

– Jag älskar att ha en fot i modevärlden, och NK har genom alla tider varit moderskeppet för modevärlden tänker jag.

Annons

Vilken roll har NK spelat i ditt liv?

– Något jag beundrat på avstånd, haha. Nä, men den typen av varuhus som NK är fascinerar mig, de ingjuter respekt på nåt vis.

Vilket pris ser du mest fram emot att dela ut?

– Jag tycker det känns kul med innovationspriset! Alltid roligt med folk som tänker nyskapande.

Vad tillför du i juryn – finns det något särskilt område som ligger dig nära om hjärtat?

– Hållbarhet!

Vilken person inom mode- och designbranschen har betytt mest för dig?

– Min stylist, Nadia Kandil. Vi samarbetar när det kommer till det mesta som gäller mode i min värld.

Hur klär du dig helst sommaren 2019?

– Stökigt! Jag blandar hej vilt!

Om du fick tipsa om något just nu – vad blir det?

– En serie som väldigt många missat men som är otrolig är Marvelous Mrs Maisel. Den handlar om USAs första kvinnliga stand up-komiker och har allt jag gillar med en serie, den är väldigt underhållande och välgjord.

Foto: Nordiska Kompaniet

Annons