Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Premiär för serien Kungliga smycken på SVT

19 mar, 2020, 14:00 
AvJohanna Lejon
Nu gläntar den svenska kungafamiljen på dörren till det mest privata. I serien ”Kungliga smycken” på SVT, med premiär den 2 april 2020, får vi för första gången höra drottning Silvia, prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria berätta om de kungliga smyckena. Och berättelserna är minst sagt personliga!
Annons

Vi får se dem vid Nobelfester, kungliga bröllop och fester. Och så vid kungens flotta middagar och bjudningar på hovet. Vad vi talar om? De kungliga smyckena såklart! Kamédiademet, det Leuchtenbergska safirgarnityret, Kröningsdiademet… Bara för att välja några.

Smyckena är oerhört vackra – och ovärderliga. Men de bär också på otroliga historier. Historier om Sverige, om världen, om våra relationer med andra länder, om kvinnorna som bar dem.

Nu kommer SVT med en glad nyhet till alla som gillar historia, kungligheter och smyckena. I två delar berättar man nu om de svenska kungliga juvelerna. Den 2 april 2020 är det premiär för programmet Kungliga smycken.

Silvia i programmet Kungliga smycken
Silvia i programmet Kungliga smycken på SVT.

”Aldrig tidigare har tv-tittarna kunnat studera de kungliga svenska juvelerna så närgånget som nu. I två unika program öppnas det kungliga smyckeskrinet, och fram plockas ovärderliga tiaror, halsband och örhängen. Smyckena berättar om kungahusets och Sveriges historia och om de kvinnor som burit juvelerna genom historien. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina berättar personligt och initierat om smyckenas historia som symboler för makt och kärlek”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Victoria i SVT:s Kungliga smycken
Victoria med Karl-Johan diademet.

– Smyckena berättar så mycket, de är en skatt, ett kulturarv. De står för så mycket som Sverige har stått för och kontakterna med olika länder, säger drottning Silvia i Kungliga smycken, där hon för allra första gången nu låter svenska folket på nära håll detaljstudera några av kungahusets allra främsta smycken.

Annons

”I programmen får vi se det mytomspunna så kallade Kröningsdiademet som burits av en kejsarinna i Brasilien, rosa topaser från den ryska tsarfamiljen och flera juveler med kopplingar till Napoleon så som de berömda Leuchtenbergska safirerna. De kom till Sverige med drottning Josefina, hustrun till Oscar I som var Napoleons gudbarn och styvbarnbarn.

Prinsessan Christina
Christina med Sibyllas diadem.

Med drottning Josefina kom också kamédiademet, som både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar på sina bröllop. Och drottning Silvia berättar nu att det var kungens idé att hon skulle bära kamédiademet som brudkrona”, skriver SVT.

– För mig var det så skönt att veta att både prinsessan Birgitta och prinsessan Desirée hade burit kaméerna. Det var som ett bra omen för mig. På nåt sätt blev det ju ett bröllopsdiadem, säger drottning Silvia.

Annons

– De finns där att beskåda och verkligen betrakta, och de berättar så mycket om en tid och i vissa fall också personer. Jag tycker att det gör historien levande, fortsätter  kronprinsessan Victoria.

”Med hjälp av smyckesexperter och historiker gräver Sara Bull och hennes team i arkiv runt om i världen och hittar ny information om de kungliga smyckena som avslöjas i programmet”, skriver SVT i pressmeddelandet.

Dessutom berättar man, i programmet, en oerhört fin historia om Prinsessan Sibyllas diadem. Det betyder särkilt mycket för prinsessan Christina – och för hennes syskon, Hagasessorna och kungen!

Hör här:

– Jag har många minnen kring det här smycket eftersom min mamma brukade bära det, säger prinsessan Christina i Kungliga smycken, hon berättar också om hur hon och hennes systrar, Hagasessorna, övertalade fröken Silva Sommerlath att använda just Sibyllas diadem på galan kvällen före bröllopet med kungen 1978.

Silvia med Kamédiademet
Silvia med Kamédiademet.

– Vi sa; ”du måste ha det här på dig. Vår mamma måste få vara med när Carl Gustaf äntligen gifter sig!”, berättar prinsessan Christina.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Annons