Så är H&M:s nya vd Helena Helmersson

Helena Helmersson

I veckan lämnade kronprinsessan Victorias nära vän Karl-Johan Persson över vd-posten på H&M till Helena Helmersson. Men vem är hon och hur ser hon på sin nya roll inom H&M? Svensk Damtidning vet! Läs vår text om Helena – en av Sveriges mäktigaste kvinnor.

Året var 1997 då norrländskan Helena Helmersson klev in på H&M:s huvudkontor i Stockholm. I dag, 23 år senare, är hon företagets nya vd.

Enligt en text i Svenska Dagbladet hade Helena hört att det svenska kläd- och modeföretaget behövde controllers. Hon lämnade sitt cv i receptionen. Bara en kort tid senare började hon arbeta på H&M.

Helena Helmersson kommer från Skellefteå, vilket hörs på hennes dialekt. Helena tog examen från Internationella ekonomlinjen i Umeå 1997 och därefter blev det alltså Stockholm. Först testade hon på bankvärlden.

– I dag kan jag inte tänka mig någon annan sektor som jag vore mer malplacerad inom. Jag skulle inte säga att jag gjorde någon fantastisk karriär under mina fyra månader i bankvärlden, berättade hon i en intervju med A Good Company i höstas.

Helena Helmersson

H&M:s nya – och gamla – vd. Helena Helmersson och Karl Johan Persson.

På H&M hittade hon rätt. Hon har, som sagt, varit på företaget i många år – i många olika roller och på flera skilda positioner. Kärleken till mode förde henne dit, till den svenska klädjätten. Helena började på inköpsavdelningen, men genom åren har hon varit personalansvarig på produktionen i Bangladesh och dessutom chef över produktionen i Hongkong – bland annat. De senaste åren har hon suttit i ledningsgruppen som global produktchef och hållbarhetschef. Helena Helmersson var dessutom med och tog fram H&M:s mål om rättvisa löner för sömmerskorna.

Helena Helmersson blev näringslivets mäktigaste kvinna

2014 utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans affärer. Motiveringen?

”Helmersson driver den viktigaste framtidsfrågan i börsens största bolag. H&M:s hållbarhetschef är inte bara näringslivets mäktigaste kvinna 2014. Hon sitter också på en makt som sträcker sig långt utanför företagandets inskränkta gränser.”

Just frågan om hållbarhet är oerhört viktig för Helena. På World Economic Forum i Davos för en dryg vecka sedan uppmanade hon politikerna att ”snacka mindre… Få mer saker gjort.” H&M:s nya kvinnliga vd brinner för materialval – och vill hjälpa modejättens kunder att göra medvetna, hållbara, val.

Helena Helmersson beskrivs, av nära och kära, som varm och glad, positiv och ständigt öppen att lära sig nya saker. Hon är en god lyssnare och oerhört mån om sin omgivning. Men, vad säger hon då om sin nya roll?

Helena Helmersson

Helena Helmersson är född i Skellefteå och har arbetat på H&M sedan 1997.

– Det känns superspännande och kul på alla sätt, en spännande resa, sa Helena Helmersson på pressträffen, där hon presenterades som ny vd, under torsdagen.

Hon medger dock att det hela är ”lite pirrrigt”. Framöver kommer hon fortsätta arbeta hårt för de hållbarhetsfrågor hon sysslade med, och lärde sig mer om, under åren som hållbarhetschef.

– Jag ser fram emot att fortsätta på förändringsresan. Det handlar främst om kundfokus i alla led, att jobba med kunderbjudandet och en varuförsörjning som är fokuserad. Vi har ett gediget hållbarhetsarbete i stort, jag ser fram emot att leda industrin framåt. Själv kommer jag att fokusera mycket på ledarskap och verkligen använda mig av värderingarna.

Helena konstaterar att hon inte tror ”att hållbarhetsarbete är något man kan bli klar med.” Frågan om hon ville bli vd fick hon strax innan jul, berättar hon.

– Det har gått jättesnabbt. Jag fick en första fråga innan jul. Sedan fick jag fundera under jullovet och sedan fick jag erbjudandet från Karl-Johan.

Helena Helmerssons familj

Privat då? Helena Helmersson är 46 år gammal, hon lever med maken Jens och två barn i en villa i Danderyd.

– Jag har bra uppbackning hemifrån, konstaterar Helena i en intervju i Sveriges Radio.

Helena Helmersson efterträder Karl-Johan Persson, en av kronprinsessan Victorias allra bästa vänner.

– Jag känner mig trygg i att lämna över vd-rollen till Helena som är en erfaren och bra ledare som lever våra värderingar. Helena kommer att arbeta vidare på den plan som vi har satt för 2020 och framåt. Jag är mycket stolt över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under dessa år och att vi tillsammans lagt grunden för en bra framtid, säger Karl-Johan Persson, i en kommentar.

Fakta om Helena Helmersson

Ålder: 46

Aktuell: Nyss utnämnd till H&M-gruppens nya vd

Utbildning: Handelshögskolan vid Umeå universitet

Bor: Danderyd

Familj: Är gift med Jens Helmersson, paret har två barn.

Foto: TT