Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen bakom klädkrocken – så gick det till egentligen

15 feb, 2021, 08:00 
https://image.svenskdam.se/image-3755861?imageId=3755861&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=75.27&x=0&y=0
Johanna Lejon
Nu berättar vi historien bakom kungafamiljens mest kända klädkrock.
Annons

Det finns något som pressen älskar – och som kungligheterna avskyr. Vad? Kungliga klädkrockar! Här berättar vi om en av de senaste – orsakad av självaste drottning Silvia.

Prinsessan Sofias 5 bästa outfitsBrand logo
Prinsessan Sofias 5 bästa outfits

Det är september 2015 och prinsessan Madeleine har rest hem från London, där hon vid tillfället bor med Chris och barnen, för att medverka vid Riksmötets öppnande. Klädkoden för dagen? Svartvitt, på inrådan av drottning Silvia. Madeleine anländer i nära anslutning till den inledande gudstjänsten i Storkyrkan. Hon har vit dräktjacka med svarta detaljer. Svart kjol. Pumps.

Väl på plats är den kungliga klädkrocken ett faktum. Prinsessan Sofia, Madeleines nyblivna svägerska, har valt en nästan identisk outfit. Det ser en smula roligt ut, speciellt eftersom Madeleine, som kommer utan Chris, går så nära Sofia och Carl Philip. En mardröm, förstås. Sådana här krockar vill man helst undvika.

Annons

Klädkrockar är givetvis inte hela världen – långt ifrån. Vi har väl alla varit med om dem: på bröllop, i skolkorridorer, på arbetsplatsen… Men ja, klädkrockar är onekligen kungligheternas mardröm. Anledningen? Kläderna ska visserligen synas, de ska signalera sammanhang men de ska INTE ta över. Under inga omständigheter. I en uppsats har kronprinsessans stylist, Tina Törnqvist, berättat om saken:

– Det finns ett enormt fokus på kläderna och balansen mellan att vara representativ och lagom innebär att inte låta kläderna ”ta över”, slår Tina fast.

Men vet ni, det var faktiskt just detta tänk, tänket att kläderna ska vara sobra och diskreta, att de inte sa ta över, som är anledningen till den där klädkrocken 2015.

Annons

Vinklar man upp och tar det ett steg längre kan man faktiskt säga att allt är drottningens fel, drottning Silvias. Det var nämligen drottningen som återigen införde en kunglig klädkod vid riksmötets öppnande. Hela den historien har vi berättat om tidigare, flera gånger. Men vi tar den igen.

Att bära svartvitt är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet.

Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden.

Annons

När Silvia blev drottning var det inte svartvitt som gällde. Nej, på sitt allra första Riksmöte, efter att hon blivit drottning, valde Silvia att klä sig i rött. Sedan följer några år med kläder i alla möjliga färger. Riksmötet är som en modevisning för drottningen, hon dyker upp i alla möjliga färger och klänningsmodeller.

Det märks dock tydligt att hon efter ett tag, fem år eller så, blir mer strikt, hon sätter upp en klädkod för sig själv. Varför? Enkelhet, såklart. Och tradition!

Drottning Silvia har alltid gillat att blicka bakåt, att använda historien men samtidigt starta något nytt, något som ändå har förankring i det som varit. Att klädkoden sker just där och då beror förstås på att Silvia blivit varm i kläderna, hon vågar sätta ett avtryck som drottning av Sverige.

Annons

Så, får vi se fler klädkrockar vid Riksmötets öppnande? Nej, knappast. 2015 var ett undantag. Nu stämmer de kungliga damerna noga av med varandra vad de har på sig.

Gillar du svartvitt? Nedan har vi plockat ut de finaste svartvita plaggen i butik just nu.

Kofta från & Other Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Knälång kjol från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Tröja från & Other Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Randig klänning från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Plisserad kjol från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Prickig tröja från Kappahl. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons
Annons

Klänning från Jumperfabriken. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Tröja från La Redoute. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Mer mode från Svensk Damtidning:

Foto: TT

Annons