Sofia bär hög hästsvans på Idrottsgalan 2020

Sofia

Prinsessan Sofia väljer svensk design – och återbruk – på Idrottsgalan 2020. Dessutom satsar hon på en helt ny kunglig frisyr: hög hästsvans.

I går, måndag, hyllades Sveriges idrottselit på den årliga Idrottsgalan i Globen i Stockholm. På plats under galan fanns större delen av Sveriges många elitidrottare – och delar av Sveriges kungafamilj. Både prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia var på galan för att representera. Prins Daniel delade även ut pris på Idrottsgalan, priset för Årets peppare. Iförd en stilig mörkblå dubbelknäppt smoking steg han upp på scenen.

– Det är ju ingen idé att man försöker vara rolig här efter Babbens framträdande, så jag kör den seriösa linjen, sa prinsen och fortsatte:

– Det är en stor ära att få vara här och jag tänker att i en värld där det vi har gemensamt tenderar att minska och det som skiljer oss åt tenderar att öka så har idrotten en allt viktigare roll att spela.

Daniel möttes av rungande applåder.

– Som bekant förenar idrotten. Många killar och tjejer får chansen att bli sedda genom idrotten. Att inte kunna sitta stilla är en fördel – snarare än en nackdel.

Daniel Sofia och Carl Philip på Idrottsgalan 2020

Prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip på årets Idrottsgala.

Daniels tal hyllades av publiken. Många nickade instämmande. Det var tydligt att det prinsen sa var viktigt – och att det engagerade. Priset Årets peppare 2020 tilldelades slutligen Fritidsbanken.

Även prins Carl Philip delade ut pris på galan. Jerringpriset. På scenen fick han frågan om någon i hans familj var rejält kaxig nu, detta eftersom de två personerna som fanns kvar i slutspurten, de två personerna det stod emellan, båda är från Dalarna (precis som prinsessan Sofia med andra ord!)

– Ja, det kan nog vara så. Det känns som Dalarnas, eller Dalkullornas, afton!

Kameran zoomade in på Sofia som skrattade och vinkade.

Sofias clutch från Susan Szatmary

Sofia med clutch från prisbelönta Susan Szatmary.

Det bar Sofia på Idrottsgalan 2020

Men, låt oss gå igenom vad prinsessan Sofia bar – kvällen till ära. Sofia var klädd i återbruk – och svensk design. Hennes snygga klänning är signerad Ida Lanto och vi såg den för första gången för två år sedan, på Polarprisutdelningen 2018. Klänningen påminner en hel del om den klänning som Meghan Markle bar som andra brudklänning, den från Stella McCartney, vid bröllopet i Windsor, också det 2018.

Sofia på Idrottsgalan 2020

Prinsessan Sofia i klänning från Ida Lanto.

Sofia matchade klänningen med en clutch från svenska Susan Szatmary. Susan har jobbat för modehus som Alexander McQueen och Celine. För närvarande är hon aktuell med sin alldeles egna lyxiga art déco-inspirerade väskkollektion för den moderna kvinnan. Tidigare i år fick Susan ta emot priset Årets accessoardesigner på ELLE-galan.

Noterar ni förresten att Sofia ser rejält annorlunda ut? Hennes frisyrval är verkligen något helt nytt. Under Idrottsgalan 2020 körde Sofia på hög hästsvans, med luggen vilande längs ansiktet. Frisyren förde tankarna till både 1960- och 1990-talet.

Hög hästsvans är en frisyr vi inte sett Sofia i förr. Kronprinsessan Victoria har dock satsat på en liknande frisyr (dock inte med luggen nedsläppt) vid ett flertal tillfällen.

Sofias hästsvans

Sofias snygga frisyr – bakifrån.

Gillar du Sofias outfit? Då måste du kolla in denna supersnygga kreation – så lik.  (reklamlänk från Apprl)

Gillar du grönt med föredrar en mer klassisk klänningmodell måste vi bara tipsa om denna snygging.  (reklamlänk från Apprl)

Matcha din outfit med denna fina clutch.  (reklamlänk från Apprl)

Så stylar du den höga hästsvansen

1. Föna håret med hjälp av en borste (reklamlänk från Apprl) för att få det mjukt och rakt.

2. Samla ihop håret i en tofs, fäst med snodd.  (reklamlänk från Apprl)

3. Tillsätt löshår. (reklamlänk från Apprl)

4. Styla löshåret så att det går ihop med ditt naturliga hår. Avsluta med hårspray. (reklamlänk från Apprl)

Alla vinnare på Idrottsgalan 2020

Årets ledare

Peter Gerhardsson – Fotboll

Årets lag

Damstafettlaget – Längdskidor

Årets peppare

Fritidsbanken

Årets nykomling

Frida Karlsson – Längdskidor

Bragdguldet

Tove Alexandersson – Orientering

Hederspriset

Annika Sörenstam – Golf

Fair play-priset

Jenny Rissveds – Mountainbike

Årets kvinnliga idrottare

Tove Alexandersson – Orientering

Årets manlige idrottare

Daniel Ståhl – Friidrott

Sportspegelpriset

Sebastian Samuelsson

Årets prestation

Mattias Falck – Bordtennis

Jerringpriset

Tove Alexandersson

Foto: TT