Spännande historien bakom Victorias favoritplagg

Victoria i vit knytblus
När Victoria ska genomföra viktiga uppdrag gör hon som hon brukar: hon väljer favoritplagget knytblus.
Annons

”Tack för möjligheten att vara med i dag. Ämnet för den här konferensen känns både angeläget och akut, så jag är glad att vi kan mötas på det här sättet.

För en tid sedan läste jag en fascinerande artikel, om hur vaccinforskare från olika länder samarbetar virtuellt nu i covid-19-pandemin.

Annons

Gränserna må ha stängt. Men kunskapen, den färdas snabbt över världen. Och delas generöst.

Såhär sa en svensk forskare i artikeln: ”För oss handlar det generellt om att vara först med något resultat och kunna publicera data i finare tidskrifter. Men nu har vi passerat det. Vi har ett problem som måste lösas.”

Just det: Vi har ett problem – som måste lösas.

Annons

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så är det nog. Men nöden är också en oerhört stark drivkraft för samarbete.

Vi har sett det historiskt, vi ser det i coronakrisen – och vi ser det glädjande nog också i arbetet med de globala målen.

2030 är bara tio år bort och, ja, vi får nog tyvärr säga att vi nu befinner oss i vad som är, eller snart kommer att vara, en nödsituation för planeten.”

Kronprinsessan Victoria om coronakrisen
Victoria under konferensen ”Agenda 2030 – hållbar omställning på vetenskaplig grund”.

Med dessa ord markerade kronprinsessan Victoria sin närvaro vid konferensen Agenda 2030 – hållbar omställning på vetenskaplig grund, arrangerad av Formas, som ägde rum i veckan.

Och dagen till ära valde kronprinsessan Victoria att bära pärlörhängen och hästsvans.

Annons

Örhängen från & Other Stories

Örhängen med pärlor från & Other Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Adtraction)

Hon bar också sitt favoritplagg: knytblusen. Victoria bär ofta knytblus, och hon gör det ofta när hon ska göra något extra viktigt. Det märks att knytblusen ger henne kraft – och pondus. Men så är ju också knytblusen ett plagg som har en minst sagt spännande historia.

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, har Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättat för ELLE.

Kronprinsessan i prickig knytblus.

– Anledningen var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut. Notera att kvinnlighet och professionalitet alltså sågs som en motsättning! Av den här anledningen har också knytblusen ofta förlöjligats, den har setts som ett märkligt och nästan orimligt plagg.

Annons

Knytblusens status har dock förändrats under årens lopp. Inte minst tack vare Sara Danius, som gjorde plagget till en symbol för kvinnokamp.

– Hon har använt knytblusen på ett väldigt medvetet sätt, vilket i samtidens Sverige gett den en ny laddning, har Philip Warkander slagit fast.

Fina knytblusar i butik 2020

Knytblus från Ida Sjöstedt

Knytblus

Annons

Knytblus från Lindex

Knytblus från H&M

Foto: TT, Kungahuset

Annons

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Spännande historien bakom Victorias favoritplagg”

 1. charlotte skriver: 7 maj, 2020

  Vår tjusiga karismatiska tronföljare! Hoppas hon orkar. Det är ett krävande arbete. Hennes föräldrar har ju varit enastående.


 2. Anni skriver: 7 maj, 2020

  Herregud – ni kan inte ha mycket att skriva om när ni gör en artikel om knytblusar! För övrigt ett gammalt ämne, allt är väl skrivet om detta plagg?


 3. Anna skriver: 7 maj, 2020

  Hur kan någon tycka att detta är snyggt?!


  1. ananas skriver: 7 maj, 2020

   Ingen aning!


 4. Minna skriver: 7 maj, 2020

  Charlotte instämmer 100%


  1. charlotte skriver: 7 maj, 2020

   Tack Minna!


 5. ellinor blomquist skriver: 7 maj, 2020

  Spännande!!!!!!


 6. caterine skriver: 7 maj, 2020

  Kläder, kläder, vad spelar det för roll vad hon har på sig när hon sitter hemma. Ta och rensa garderoben i stället och skänk bort alla knytblusar till dem som vill ha dem, nu har du väl gott om tid att rensa.


 7. ancibergfeldt skriver: 7 maj, 2020

  Finast utan knytblus, att Victoria
  Inte tröttnar på dom?


 8. josefin skriver: 8 maj, 2020

  Detta var verkligen spännande. Jag tror att det finns ett hemligt budskap här: KP visar för akademin att hon stöttar S Danius.
  Det borde vara ingàngen till en ny serie; vad tycker Horace om KPs hemliga budskap?


  1. Bea skriver: 8 maj, 2020

   Ingen bryr sig – varken här eller där….


  2. Catrin skriver: 8 maj, 2020

   Mitt i prick:-)
   Nu fick jag förklaringen till de i mitt tycke gräsligt fula och missklädsamma knytblusarna där rosetterna bara tycks bli större och större…


 9. Bettan skriver: 12 maj, 2020

  Så tröttsamt med alla dessa skratt och så knytblus på det. Ett oroligt år för de kungliga, som verkar sysslolösa på riktigt. Coronan visar väl på att kungahuset faktiskt inte behövs om man bortser från att visa kläder, smycken och bilar. De få andra uppdrag som de har, kan väl med lätthet utföras av någon statstjänsteman.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar