Victoria bär mönstrad knytblus i vinrött och rosa

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria besöker RFSL och klär sig än en gång i knytblus – ett plagg som blivit rejält omskrivet de senaste åren!

I går, onsdagen den 15 januari besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel RFSL för att få fördjupad information om organisationen och dess verksamhet för hbtqi-personer.

RSFL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället. Förbundet arbetar lokalt, nationellt och internationellt med 7 000 medlemmar och 36 avdelningar spridda över Sverige.

”Under besöket fick kronprinsessparet en presentation av verksamheten och fördjupad information om RSFL:s arbete. Bland annat fick kronprinsessan och prins Daniel ta del av arbetet kring unga transpersoners inkludering i idrott samt hur stödet till äldre och hbtqi-personer ser ut”, skriver kungahuset.se.

Victoria besöker RFSL

Victoria i ny blus, kavaj från Rodebjer, väska från Little Liffner och skor från af Klingberg.

Victorias kläder under besöket på RFSL

Under besöket på RFSL visade kronprinsessan Victoria upp en ny mönstrad knytblus. Hon bar svarta byxor och en rosa kavaj från Rodebjer. Skorna kommer från af Klingberg och väskan är från Little Liffner. (reklamlänk från Apprl)

Gillar du kläderna kronprinsessan Victoria bär? Nedan finner du en liknande outfit. Det bästa av allt? Kavajen är på rea!

Kavaj från Gant

Kavaj från Gant. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Blus från HM

Blus från H&M. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Vinröda boots. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Väska från Chloé. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Knytblusen har de senaste åren blivit ett nyckelplagg i Victorias garderob. Hon använder den lika flitigt som Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius, som gick bort i höstas. 2018 gick knytblusen från att bara vara ett plagg till att bli en symbol för kvinnokamp. Detta i och med uppropet #knytblus som startade våren 2018, efter att Sara Danius avgått som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

– Knytblusen har funnits i många former genom åren, men fick sitt stora genomslag som modetrend under slutet av 70- början av 80-talet, har Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättat för ELLE.

Anledningen till detta var att allt fler kvinnor i västvärlden började arbeta inom tjänstemannasektorn och därför behövde kläder som kunde passa in i den tidens kontorslandskap. Knytblusen var ett sätt att fortsätta se feminin men samtidigt också professionell ut.

Men sedan 2018 är den alltså ett statementplagg för kvinnokamp.

Senare under dagen svidade Victoria om för att medverka under en minnesstund med ljuständning för flygoffren i flygolyckan där Iran av misstag sköt ner ett Ukrainskt passagerarplan. Minnesstunden ägde rum i Storkyrkan i Gamla stan. Victoria bar svartvit blus, svarta byxor och en svart liten jacka.

Victoria

Kronprinsessan Victoria i Storkyrkan under onsdagen.

Foto: TT