Victoria i Kina i klänning från By Malina

För ganska exakt nio år sedan bar kronprinsessan Victoria sitt allra första plagg från svenska By Malina. Sedan dess har Malin Ek Andréns märke varit en succéhistoria.

Det är höst 2010. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel befinner sig på resa i Kina, deras allra första långresa tillsammans efter bröllopet i juni. På redan visar kronprinsessan Victoria upp det ena fantastiska plagget efter det andra. Hon har en ny stylist, Tina Törnqvist, och en ny otrolig resegarderob.

Kronprinsessan Victoria är strålande vacker och allt hon sätter på sig är helrätt. Särskilt en klänning får extra uppmärksamhet. Den bär hon under en middag på hotellet Waldorf Astoria. Klänningen, med vit botten och stora svarta blommor, är lång och i siden. Ena axeln är bar.

Klänningen är signerad svenska Malin Ek Andrén och hennes märke By Malina. Sajten Breakit berättar om den där klänningen, och om bilden som togs på kronprinsessan – en bild som betyder extra mycket för Malina Ek Andrén och hennes företag.

Malin Ek Andrén

Malin Ek Andrén.

”Året är 2010 och kronprinsessan Victoria är på statsbesök i Kina. Landets medier rapporterar flitigt om sin prominenta gäst och nyheten når snart till en fabrik där 25 kinesiska tanter jobbar med att sy klänningar åt det svenska modevarumärket By Malina. Bilderna på Sveriges kronprinsessa i en enaxlad svartvitblommig sidenklänning väcker uppståndelse i den lilla fabriken. När Malin Ek Andén kommer dit på besök nästa gång är väggarna tapetserade med pressklipp och bilder på kronprinsessan. Tanternas stolthet går inte att ta miste på”, skriver Breakit i en ny artikel om Malin.

Den där klänningen förändrade allt. I mångt och mycket kanske den bidrog till By Malinas (reklamlänk från Apprl) framgång.

Victoria i By Malina

Kronprinsessan Victoria i Kina 2010. Klänningen kommer från By Malina.

By Malinas succé

Medan många andra klädföretag i dag slåss för sin överlevnad tuffar By Malina (reklamlänk från Apprl) på – som tåget. Vinsten 2018 landade på cirka 3,3 miljoner kronor, skriver Breakit.

– Tillväxten har fortsatt under 2019 och vi fortsätter att öka omsättningen i snabb takt. Just nu säljer vi 40 procent i egna kanaler och 60 procent i andras så det finns stor potential att öka försäljningen i egna kanaler, berättar Malin Ek Andrén.

Framtidsplanen är att expandera i Europa och längre fram är siktet inställt på USA, slår Malin fast.

By Malinas klassiska men ändå trendiga plagg älskas av såväl kungligheter (både Victoria och Sofia är oerhört förtjusta i By Malinas plagg) som societet. Ett kvitto på framgången kom 2015, då Malin Ek Andrén fick äran att skapa kronprinsessan Victorias Nobelklänning.

Victoria Nobel 2014

Kronprinsessan på Nobel 2014. Klänningen är signerad Malin Ek Andrén och hennes By Malina.

Nedan har Svensk Damtidnings moderedaktör listat några extra snygga och prisvärda By Malina-plagg i butik just nu. Plagg som också finns i kungligheternas garderober!

Klänning från By Malina

Klänning från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Blus från By Malina

Blus från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Foto: TT